Rött vin

2019 Nebbiolo d’Alba Vigna Lirano Terracotta, Rivetto Dal 1902

nr 5122301

2019 Nebbiolo Vigna Lirano görs av Piemontes första certifierade biodynamiska vinmakare – Enrico Rivetto. Detta är hans terrakotta-lagrade nebbiolo som görs med minimal intervention.

Pris 349 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Rivetto Dal 1902

Ursprung
Nebbiolo d’Alba DOC

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En imponerande komplex doft med inslag av röda körsbär, nypon, violer, rosor, söta kryddor, rött te och bigarråer. Vinet har en livskraftig ner som definieras av sin höga syra, välmarkerade men samtidigt sammetslena tanniner. Smaken är stiltypiskt komplex och elegant med en imponerande intensitet som kröns av en  – för Rivetto så typisk – rödkryddighet.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

2019 Nebbiolo Vigna Lirano 
är ett vin som fötts ur Enricos önskan att söka sig tillbaka till de riktigt gamla vinmakningsmetoderna – målet är att uppnå fullständig balans. Vinet var från början klassificerat som ett så kallat ”bordsvin” (bland annat för att det ibland gjorts som en blend av olika årgångar). Rankorna växer på 400 meters höjd på gården Lirano och skördas för hand under mitten av oktober. Lirano ligger strax utanför Barolo och druvorna klassificeras därmed som en Nebbiolo d’Alba. Jäsningen sker med naturlig jäst och jäses och lagras i terracottakärl. Vinet varken klarnas eller filtreras och Enrico tillsätter enbart en liten mängd sulfit i samband med buteljeringen. Resultatet är ett tidlöst vin som sammanför det förgångna med framtiden med så lite mänsklig intervention som möjligt.