Vitt vin

2020 Pouilly-Fuissé Premier Cru Sur La Roche, Domaine Barraud

nr 9270401

Pouilly-Fuissés Premier Cru Sur La Roche utsågs till premier cru från och med årgång 2020 – ett välkommet erkännande för skickliga familjen Barraud som i generationer gjort sig kända för att göra viner av enastående kvalitet. Decanter 93 poäng!

Pris 329 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt
Lanseringsdatum28/10/2022

Beskrivning

Producent
Domaine Barraud

Ursprung
Pouilly-Fuissé AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak 
En inbjudande och precis doft av tropisk frukt, kryddiga fattoner, grillad mayercitron och en tilltalande nötighet. Vinet har en rund kropp med en knivskarpt balanserad syra och en lång kryddig eftersmak med en klingande mineralitet som hänger kvar länge.

Passar till
Det här vinet matchar du väl till mat! Smakrika fiskrätter, gärna med smörbaserade såser och rätter med fågel kommer att passa väl.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Lufta gärna en stund i karaff och häll sedan tillbaka i flaskan. Servera vid 12 grader.

Om produkten

Domaine Barraud är en av de ledande vinproducenterna i spännande regionen Mâconnais. “This is an outstanding Pouilly-Fuisse domaine, ambitious in displaying the virtues of individual terroirs and meticulous in its vineyard and cellar work” säger välrenomerade Master of Wine Jasper Morris om egendomen som från och med 2019 är ekologiskt certifierade. Domaine Barraud har gått i arv genom familjen sedan egendomen startades av Jean-Marie och Marie Barraud år 1905. Den lilla familjen slog sig då ner i Vergisson (alldeles i närheten av regionens berömda klippblock) och delade inledningsvis mark med andra (som så kallade share croppers) men 1912 hade de sparat ihop tillräckligt med pengar för att köpa sina första egna parceller.  År 1979 tog Daniel och Martine Barraud tog över arbetet och sedan 2006 är även sonen Julien en viktig del av familjefirman. Under deras styre började initialerna DB dyka upp på flaskorna, vilket syns än idag. Juliens mål har sedan dess varit att ta hantverksmässigheten ytterligare ett steg längre för att få vinerna att utvecklas ytterligare. De många generationernas hårda arbete har verkligen fått utdelning i gårdens viner som levererar en sällsam kraft, energi och syra som är svår att värja sig mot. Familjens motto lyder ”Working well saves time!”.

Familjen Barraud äger 11 hektar och producerar viner från Saint-Véran, Mâcon Village och Pouilly-Fuissé och deras viner hör till de bästa i appellationerna. Domaine Barraud är alltså en av de lyckliga ägarna till mark inom några av de Pouilly-Fuissévingårdar som från och med skörden 2020 klassificerats till Premier Cru (ett unikum i Bourgogne som inte sett en sådan uppklassificering sedan 1947).

Premier Cru vingården La Roche ligger på 350 meters höjd, och jordmånen består av vit kalksten. Druvorna är över 40 år gamla, och bidrar till vinets koncentrerade karaktär. Själva läget är mycket soligt men samtidigt exponerat för svala vindar vilket skapar förutsättningar för att skapa viner av enastående struktur. Vinet har lagrats i 12 månader i ekfat, varav 20% är nya. Efter omdragningen ligger vinet ytterligare två månader i ståltank.

Allen Meadows – Burghound 91-93 poäng: ”Here too pungent aromas of wood and secondary fermentation aromas render the nose impossible to accurately assess. By contrast there is fine density and verve to the utterly delicious middle weight flavors that possess a more refined and more mineral-driven texture before culminating in a clean, dry and sneaky long finish. This should clean up and ultimately offer very fine quality over a mid-term aging curve. *Burghound Sweet Spot Outstanding!”

Decanter 93 poäng: ”From a 0.75ha holding in one of the top lieux-dits in all of Pouilly-Fuissé, this has a marvellously citrusy fruit on the fresh attack. The fruit is lightly crushed and fermented in a combination of large and small casks on the lees for a year, followed by additional ageing in tank. A fantastic reference for the entire region. Drinking Window 2023 – 2040.”