Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2019 Puligny-Montrachet Le Trézin, Jean-Claude Boisset
nr 73594012019 Puligny-Montrachet Le Trézin släpps i enbart 1640 flaskor och är en enastående single vineyard med stor lagringspotential. James Suckling: 95 poäng.
Pris 599 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Jean-Claude Boisset
Ursprung
Puligny-Montrachet AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Stor, nyanserad och komplex doft med toner av grillad citrus, gula plommon, äpplen, stenfrukt, fatkrydda och färska örter. Stiltypisk med hög syra och stor kropp med elegant fruktaromatik och en lång, ren eftersmak.
Passar till
Avnjuts med fördel till fisk och skaldjur.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning.
Om produkten
Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.
2019 Puligny-Montrachet Le Trézin är resultatet av en storslagen årgång och gjordes bara i 1640 flaskor. Jordmånen är speciell i Puligny och på få ställen är ordet “terroir” mer aktuellt – bara några få meters förflyttning ger nyansskillnader i glaset. Vingårdsläget Le Trezin liger i norra delen av Puligny-Montrachet, angränsade till Saint-Aubin. Läget har en öst/sydöstlig exponering och jordmånen består av kalkrik lerjord. Namnet Trezin kommer från en närliggande källa. De handskördade druvorna lades i 20-kiloskorgar. I vineriet pressades de hela klasarna varsamt och musten fördes snabbt över till 450-litersfat. Jäsningen fick pågå under lång tid – hela 10 månader med hjälp av naturlig jäst. I lagringskällaren fick vinet vila i 14 månader. Eken bestod av 30% ny, lättrostad, ek och resten gamla fat. Vinet buteljerades med hjälp av gravitation i januari 2019.
James Suckling: 95 poäng ”The very bright, flinty nose leads you into this tightly focused and excitingly mineral white. Only medium-bodied, but this has a dangerous amount of energy driving the long, crisp and very mineral finish. From the highest-altitude site in the entire commune. Drink or hold.”