Vitt vin

2019 Puligny-Montrachet Premier Cru La Truffière, Domaine Etienne Sauzet

nr 9403901

Detta vin kommer från en 0.21 hektar liten parcell, belägen högt uppe på en kulle ovanför Folatières – nästan i Blagny. Vinerna definieras av en stor och fyllig textur med toner av mineral, citrus, mandel, vit choklad och persika.

Pris 1590 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Etienne Sauzet

Ursprung
Puligny-Montrachet Premier Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ej provad

Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Etienne Sauzets hemsida

Om produkten

När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvsskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.

Detta vin kommer från en 0.21 hektar liten parcell, belägen högt uppe på en kulle ovanför Folatières – nästan i Blagny. Själva läget ligger strax intill en mur som skiljer den från Champ-Gain. Muren gör att inga vindar når rankorna (som är 50-60 år gamla) och gör det därmed extra varmt. Vinerna definieras av en stor och fyllig textur med toner av mineral, citrus, mandel, vit choklad och persika. Druvorna pressas varsamt i pneumatiska pressar och jäser därefter i gamla ekfat under cirka en månad. Fatlagringen äger rum i 12-15 månader i 10-15% ny ek, och resterande del i 2-3 år gamla ekfat. Därefter följde tre månaders efterföljande lagring på rostfria ståltankar innan buteljering.

Vinous, Neal Martin: ”The palate is very well balanced with a fine line of acidity, hints of marzipan and white chocolate decorating the finish that lingers in the mouth. What a gorgeous Puligny this is going to be.”