Rött vin

2019 Rosso di Montalcino, Ciacci Piccolomini

nr 7670601

Stiltypiskt rödfruktig är denna 2019 Rosso di Montalcino från skickliga Ciacci Piccolomini – ett vin att njuta till köttgrytor, chark, ugnsstekt kyckling eller pizza.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Ciacci Piccolomini

Ursprung
Rosso di Montalcino DOC

Druvor
100% sangiovese

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktdriven doft med generösa toner av röda körsbär, bigarråer, lingon och örter parat med lakrits, söta kryddor, färska tobaksblad och en touch mynta. Smaken är stiltypiskt rödfruktig med frisk syra och välpolerade tanniner. Eftersmaken är lång, avrundad och frisk – ett skolboksexempel på en Rosso di Montalcino!

Passar till
Grytor, hantverkskorv, grillat

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Giuseppe Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslottet i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. Idag har hans son Paolo tagit över och bedriver vinproduktion, olivodling, biodling och bränner lite grappa. De gör Brunello av absolut toppklass och har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino, vilket bland annat innebär tillgängligare frukt och tydlig fathantering. Man förvaltar över ca 30 hektar bara för Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar – Piccolomini gör även strålande viner av såväl sangiovese som  internationellt kända druvsorter.

Druvorna till Ciacci Piccolominis 2019 Rosso di Montalcino kommer från en 7,76 hektar stor vingård belägen 240-360 meter över havsnivå. Vinet består av 100% sangiovese som jästs i ståltankar och betongkärl och därefter lagrats på 20-75 hektoliters slavonska ekfat i 12 månader. Vinet gjordes första gången årgång 1987 och har sedan dess mottagits med öppna armar av såväl vinkritiker som vinälskare för sin förtjusande tillgängliga stil.