Vitt vin

2019 Sancerre Denisottes, Domaine Claude Riffault

nr 7929101

2019 Sancerre Denisottes är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau. Wine Advocate: 94 poäng.

Pris 319 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med aromatiska toner av våt sten, flintsten, tropisk frukt och citron. Denisottes är ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse!

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information

Om produkten

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Druvorna till 2019 Sancerre Denisottes kommer från vingårdar som behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Denisottes är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger nära familjens vineri på 250 meters altitud över havet med 40-50-åriga sauvignon blanc-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst på neutrala 600-liters ekfat i 10 månader. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre

Wine Advocate: 94 poäng ”From 40- to 53-year-old vines in a southeast-facing vineyard at 260 meters in altitude where the vines root in pretty shallow Kimmeridgian soils (only 80 centimeters of topsoil), the 2019 Sancerre Les Denisottes opens deep, fresh and flinty on the coolish, dense and highly expressive nose that is fascinatingly complex and stony while the fruit remains in the background. Full-bodied, intense and tightly structured on the palate, this is a long, tight and very complex Sancerre with power, juice, extract, grip and a stimulatingly fine and salty finish. This is a deep, wide and generous as well as sustainable Sancerre of great class and youth. Highly promising. Take a Burgundy glass for this Denisottes that even reveals some gin and cucumber aromatics…”