Vitt vin

2019 Sancerre Les Boucauds, Domaine Claude Riffault

nr 7990801

2019 Sancerre Les Boucauds är biodynamiske Stéphane Riffaults imponerande instegsvin – gjort i en tilltalande krispig stil med rund kropp och stor komplexitet. Ett vin som verkligen imponerar!

Pris 249 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En aromatisk doft med aptitretande toner av fläder, krusbär, svartvinbärsblad, citrus, stenfrukt och mineral. Les Boucauds är ett elegant vin med en stålig mineralton i perfekt balans. De blommiga och fruktiga tonerna i doften återkommer även i smaken. Eftersmaken är krispig och lång.

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen i enlighet med biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården för att garantera en optimalt mogen och utvecklad druva. Stéphanes 2019 Sancerre Les Boucauds kommer från en liten parcell där rankornas ålder varierar mellan 10-50 år. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalkjord kallad Terres Blanches som är över 140 miljoner år gammal. 80% procent av vinet har lagrats i ståltank, och resterande av vinet i stora ekfat i 10 månader.

Wine Advocate: 91+ poäng ”The 2019 Sancerre Les Boucauds is sourced 22- to 50-year-old southeast-facing vines on terres blanches and Kimmeridgian marl soils at 220 to 235 meters in altitude. It offers a bright, intense and slightly flinty bouquet of ripe stone fruit and pear aromas intertwined with delicate flint stone notes. Full-bodied, fresh and elegant on the palate, this is an intense, quite rich and powerful, textured, piquant and finely salty Sancerre with a long, elegant and quite powerful but balanced finish. The finish reveals a good grip and a dash of fresh lemon and apple juice yet still lacks the coolish precision and definition I appreciate so much in other terroir wines from Stéphane Riffault, but this might be a question of time rather than of the wine itself. The wine was aged on its lees for 10 months in oak and bottled in July last year. You don’t really feel the 14% alcohol, thanks to the fine mineral and vital texture.”