Vitt vin

2019 Sancerre Les Chailloux, Domaine Claude Riffault

nr 5192401

Wine Advocate beskriver Domaine Claude Riffault som en av sina absoluta favoriter i appellationen med sin progressiva stil och biodynamiska vinmakingsfilosofi. Därför är det kanske föga förvånande att 2019 Sancerre Les Chailloux nyligen belönades med höga 95 poäng. Detta är första gången vi tar hem denna cuvée till Vinklubben och vi är mycket stolta och glada över vår allokering!

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart

Beskrivning

Producent
Domaine Claude Riffault

Ursprung
Sancerre AOC

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En mycket komplex doft med toner av rökig mineral, stål, flintsten, gula och gröna äpplen och grillad citron. Ett elegant vin med en intensiv men välbalanserad syra, en rund kropp och mycket lång eftersmak. En stor upplevelse!

Passar till
Ett elegant vin som passar utmärkt till fisk med vitvinssås, gärna med lite extra syra i, citronmarinerad kyckling eller sparris. Vi rekommenderar en frisk sallad med citrusbaserad dressing med smulad getost.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Biodynamisk odlade druvor med ekologisk certifiering.

Om produkten

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

Druvorna till 2019 Sancerre Chailloux kommer från vingårdar som behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. Chailloux är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger på 250 meters altitud över havet med 30-40-åriga sauvignon blanc-rankor. Chailloux är ett av Riffaaults svalaste vingårdslägen vilket visade sig vara mycket fördelaktigt under den varma årgången 2019. Jordmånen består av silexjordmån. Druvorna handskördas och jäses med naturlig jäst med efterföljande lagring på neutrala ekfat i 14 månader tillsammans med sin jästfällning. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre.

Wine Advocate: 95 poäng ”The 2019 Sancerre Les Chailloux comes from just two parcels with 40- to 47-years-old vines on silex soils at 250 meters in altitude and spent 14 months on the lees prior to the bottling in December 2020. The wine shows an intense citrus color and opens with a spectacular deep, dense and concentrated yet complex and stony nose with ripe fruit aromas and hazelnut and nougat notes. This is terroir a wine of great class, and it opens with stunningly aromatic fruit on the palate, reminiscent of nothing less than Gewurtztraminer. However, that might be only for the moment, but the finish and structure will remain. The wine is complex but also elegant, refined and vital, with a crystalline and slightly chalky tannin structure and a seriously long and structured finish with rich and intense but interwoven and discreet fruit. Les Cahilloux is another highlight of the 2019 collection.”