Rött vin

2019 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes, Jean-Claude Boisset

nr 7996901

2019 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes är ett hyllat premier cru-läge i Sauvigny-Lès-Beaune som görs i ytterst få flaskor varje år. Ett vin att lagra i 5-8 år. James Suckling: 95 poäng

Pris 479 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Savigny-Lès-Beaune Premier Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Smakrikt, kryddigt, nyanserat vin med toner av ljuvligt inbjudande – och närmast läskande – mörk frukt som vildhallon, skogsbädd och körsbär med en färskt örtig och fint kryddig inramning. Tanninerna är finkorningt skulpterade och lent omfamnande och syran är energiskt frisk. Vinet har en lång, elegant och komplex eftersmak.

Passar till
Avnjuts med fördel till rätter på ljust kött, fågel eller smakrikare fiskrätter.

Lagringspotential
Från nu till 2029

Mer information
Dekantera med fördel vinet innan avnjutning.

Om produkten

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2019 Savigny-Lès-Beaune Premier Cru Aux Guettes: Appellationen Savignys alla vingårdar formar en V-formation och är belägna där dalen möter flackmarker i ett mycket pittoreskt område. Här har det funnits vingårdar sedan urminnes tider och har under merparten av denna tid tillhört olika kyrkliga ägare och riddare. “Aux guettes” är ett enskild vingårdsläge med premier cru-status strax intill skogen Chenôve. Här är jordmånen en komplex mix av kalkstensgrus och lera och är därför en av de mest berömda lägena i regionen. Namnet “guettes” kan översättas till “titta på” eller “överblicka” och är en hyllning till läget som från sin höga altitud överblickar landskapet och dess vägar omkring sig. Själva vingården ligger i sydlig exponering och Jean-Claude Boisset förfogar över 0,334 hektar där rankornas snittålder är höga 45 år.

2019 var en exceptionell årgång för röd bourgogne, uppföljaren till den mörkfruktiga och intensiva 2018 är något mer i klassisk ton med fokus på rödfruktighet och fräschör, men samtidigt en koncentration som kommer gynna den tålmodige. Första sorteringen skedde ute i vingårdarna för att därefter genomgå en andra sortering när druvorna anlänt till vineriet. Hälften av druvorna avstjälkades (utan att krossas) och matades ner i tankar där macerationen ägde rum i ungefär 3 veckor med 50% hela klasar. Endast naturliga jäststammar användes och man tillsatte inga enzymer. Vinifikationen genomfördes utan tillsats av sulfit. Skalkappan pressades ner fyra gånger under vinifikationen. När vinet nådde fatkällaren fick det ligga i 13 månader på sin jästfällning på ekfat där 37% av faten utgjordes av nya fat. Samtliga fat hade enbart genomgått en mycket lätt rostning för att uppnå ett så rent och finstämt resultat som möjligt. Buteljeringen ägde rum med hjälp av gravitation efter en lätt filtrering och totala antalet buteljer uppgår till 2409.

James Suckling: 95 poäng: ”A lot of the books will tell you Savingy-lès-Beaune is light and tart, but this is (thankfully) neither of those things! The ripe-cherry aroma leaps out at you, the spicy oak very subtle. Brimming with fruit on the palate, but behind this there’s so much energy, the full fine tannins pushing the finish way out there. Drink or hold.”