Vitt vin

2019 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate

nr 203201

2019 Simonsig Chardonnay. Ett torrt vin med smakrik, generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra. Perfekt till fisk! Allt om Mat: “Ett bra köp!”

Pris 94 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
I doften finns en ung och fruktig doft med toner av gula äpplen, tropisk frukt som ananas, litchi och mango, samt apelsin, kryddnejlika och hint av fat. Torr och medelfyllig smak med fin rondör och insmickrande, generös fruktighet. Vinet en fin balans mellan frukt och syra med härligt fylliga toner.

Passar till
Smakrika fisk- och kycklingrätter, gärna med grill-eller stekyta.

Lagringspotential
Från nu till 2023

Mer information

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med pionjärskap inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael

Vinmakningen på 2019 Simonsig Chardonnay sker på traditionellt vis. Simonsig strävar efter att årligen gradvis öka andelen vildjäst i Simonsig Chardonnay, och andelen är nu uppe 15 procent. I årgång 2019 har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner från Bourgogne. Vinet genomgick 25 procent malolaktisk jäsning och fick sedan ligga på franska fat tillsammans med sin jästfällning för ökad komplexitet.Resultatet är ett mycket användbart allround-vin som passar såväl till aperitif som till fisk och kyckling.

Allt om Mat (13/2020): “Ett bra köp!”