Sött vin

2019 Vin de Constance, Klein Constantia

nr 9048702

Legendariska Vin de Constance – ett av de historiskt mest hyllade vinerna på jorden (älskat av såväl amerikanska presidenter som franska kejsare). Jane Anson 98 poäng!

Pris 650 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent  
Klein Constantia

Ursprung 
Capetown

Druvor 
100% Muscat de Frontignan

Alkoholhalt 
13,5%

Flaskstorlek 
500ml

Doft och smak  
Doften är intensiv och parfymerat fruktdriven med druv-typisk aromatik av vita persikor, citrusblommor, apelsin- och citronzest, solmogen persika som gifter sig med kryddigare element såsom ingefära, vanilj och muskotnöt. Smaken är söt och fyllig med en uppfriskande fräschör som betonar den för årgången något torrar uttrycket av Vin de Constance. Eftersmaken är lång och komplex och tyder på vinets lagringsduglighet.

Passar till 
Söta desserter och dessertostar. Perfekt till en Tarte Tatin med vaniljsås.

Lagringspotential 
Från nu till 2023

Mer information

Om produkten

OM PRODUCENTEN

Klein Constantias historia är en integral del av den sydafrikanska vinhistorian – faktum är att ursprungsegendomen Constantia grundades 1685 av ambassadören för holländska kolonin i Sydafrika, Simon Van Der Stel. Detta är blott 33 år efter att Jan Van Riebeeck, kommendören för ostindiska kompaniet i Sydafrika, och hans trädgårdsmästare Hendrik Boom planterade de första vingårdarna i dagens Kapstaden.

Simon Van Der Stel var den förte ambassadören som vart tilldelad sin egen gård och för att hitta rätt plats tvingade han sina män att gräva upp jord från olika platser som han sedan utvärderade. Med resultaten i hand föll valet på en skyddad dalgång som öppnar upp sig mot False Bay som han beslagtog och döpte till Constantia. På sina ägor anlades såväl vingårdar som trädgårdar och fruktplanteringar och det kom inte att ta lång tid innan lovorden regna över Constantias viner – på 1690-talet hyllades vinerna av representanter från Ostindiska kompaniet och den holländske ministern Francois Valentijn beskrev efter sitt besök år 1705 Constantia som Sydafrikas ”loveliest and largest estate on which grows all the choicest wine to be found, exceptionally good, so divine and enticing in taste”. 

Efter Simon Van Der Stels död den 24 juni 1712 delas Constantia upp i 3 delar, varav endast Klein Constantia och Groot Constantia fortsatte att producera vin. Under mitten av 1700-talet var båda egendomarna vida kända för produkten av sött Constantia-vin och fram mot slutet av 1700-talet fanns det inte en kejsare i Europa som inte hyllade ”Vin du cap de Constance”. Under de kommande åren åtnjöt vinerna från Constantia de högsta av anseende, bland de största ambassadörerna hittar vi ingen mindre än Napoleon Bonaparte som på sin dödsbädd sägs ha nekat all sorts mat och dryck – men slutligen efterfrågat ett glas Vin de Constance.

Fram mot slutet av 1800-talet har Constantias storhetstid passerat. Både Klein Constantia och Groot Constantia var ur produktion – delvis tack vare avskaffandet av slaveri 1834, ankomsten av mjöldagg 1858 samt Englands nyinstiftade importtaxa på sydafrikanskt vin 1860. Det sistnämnda var knivstöten i hjärtat som svängde trenden bort från det söta sydafrikanska vinet mot det torrare och europeiska hållet.

Efter detta går produktionen av Vin de Constance i dvala och kom först år 1980 att återuppväckas av Duggie Jooste som köpte upp gården i syfte att återskapa dess vinösa arv. Med hjälp av Professor Chris Orffer från Stellenbosch Universitet och vinmakare Ross Gower börjar man ett storartat restaurationsprojekt som år 1986 kulminerade i den första årgången av Klein Constantia på över 100 år. Först fyra år senare så släpptes den första årgången av Vin De Constance på 100% muscat de frontignan vinifierat på vad man tror är samma sätt som man använde under vinets storhetstid.

Under 90-talet tog Duggies son Lowell över styret av egendomen och sedan dess har det gått som tåget. År 2000 utsedd till en av världens 9 mest mytiska vingårdar av Paysages et Architectures Viticoles. År 2011 byter egendomen ägare när det köps upp av Zdenek Balaka och Charles Harman som något år senare sammanfogar Klein Constantia med Antwilka Vineyards i Stellenbosch. Tack vare uppköpet har man kapital att nå nya höjder och årgång 2007 utses till Robert Parkers ”Sweet Wine of the year”. År 2013 ansluter Craig Harris som viticulturist efter att ha arbetat på såväl Bouchard Finlayson (grundat av Peter Allan Finlayson från Crystallums pappa) och Paul Cluver Wines.

OM VINET

Vin de Constance produceras idag på vad man tror är det sätt som de legendariska söta vinerna producerades i Cape-området under storhetstiden mellan 1700-1800 talet. Druvorna som används i de söta vinet består av 100% moscat de frontignan (också känd som Muscat blanc à petits grains – den mer högkvalitativa versionen av druvan muscat som annars ofta associeras med den mer druv-aromatiska muscat of Alexandria). Varje vingård skördas och hanteras individuellt och i en given årgång gör man flertalet passager genom vingårdarna i syfte att endast skörda perfekt mogna druvor. Som ett extra steg i detta led så är varje korg med druvor markerade med en siffra som korresponderar till den ansvariga plockaren – om det så skulle vara att en särskild plockare kontinuerligt plockar icke-mogen frukt eller dylikt så kan man följa ledet tillbaks och se till att misstagen inte fortsätter.

Efter att frukten handsorteras igen på vineriet så macereras druvorna upp till 2 veckor på sitt skal och efter en mild pressning så transporteras vinerna till 500l-ekfat för vidare fermentering (vilket kan ta upp till ett år då jäsprocessen tillåts att fortsätta tills den avstannar naturligt). Efter avklarad jäsning så lagras vinet på sin fällning i en kombination av nya ekfat av ungersk och franskt ursprung. En del av vinet lagras dessutom i franska akacia-fat.

Jane Anson 98 poäng: ”Vin de Constance takes the category of sweet wines to a new level, and this is another stunning success from them. Expect succulent pear, quince, apple, peach pit, tarte tatin, wonderfully seductive and opulent but never taking a single step over the line. Second year on the Place for this iconic wine. Winemaker Matthew Day.”

Matthew Jukes 19+ poäng: ”This is, as always, a vital wine to buy for your cellar because it is insanely precocious while retaining mind-blowing levels of acidity to protect it for decades to come. Flavour-wise, we are on a well-trodden path of glorious wild honey, peach kernel, jasmine, fresh-picked lemons and gleaming white almonds. This is yet another phenomenal sweet wine from one of only a handful of estates on earth that can make wine with their eyes shut and still turn out a riveting beauty. Glorious in every way AND drinking now, track some down next month, drink one bottle, put the rest away, and throw away the key!”

James Suckling 97 poäng: ”Bright, medium to deep gold hue, showing focused and pure aromas of honeysuckle, fresh vanilla, lemon tart, dried mango, ginger and a hint of saffron. Certainly quite sweet, but not unctuous, with the natural, effortless acidity managing to balance the lushness. Intense, yet scented and naturally expressive. Persistent finish. You crave for a second glass if you drink it now, but you can also hold it for a decade in your cellar.”