Vitt vin

2019 Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot Monopole, Domaine de la Vougeraie

nr 9285901

2019 Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot är något så ovanligt som en vit Vougeot. Denna närmast mytiska del av vingården, som till formen påminner om en gyllene triangel, är omringad av storslagna röda viner. En diamant bland rubiner. Decanter: 95 poäng

Pris 1249 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Vougeot Premier Cru AOC

Druvor
95% chardonnay,  4% pinot gris och 1% pinot blanc

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Elegant doft av citrus, vita blommor, apelsin, mineral, citronzest samt lätt ton av fat. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Fin balans mellan frukt, syra och kropp som avrundas i en lång, kryddig eftersmak.

Passar till
Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2019 Vougeot Premier Cru Le Clos Blanc de Vougeot är något så ovanligt som en vit Vougeot. Denna närmast mytiska del av vingården, som till formen påminner om en gyllene triangel, är omringad av storslagna röda viner. En diamant bland rubiner. Domaine de la Vougeriare är ensamma ägare till denna monopol som består av de två lägena ”Le Grand Carré de la Vigne Blanche” (1,4 hektar) och ”Le Haut de la Vigne Blanche” (o,5 hektar) som har varit i egendomens ägor sedan 1990-talets slut, då den också omplanterades. Läget har emellertid en hisnande historia som sträcker sig närmare 1000 år bakåt i tiden. Denna lilla vingårdsdel har alltid varit planterat med vita druvor, känt under namnet ”Petit Clos Blanc de Cîteaux” eller kort och gott ”den vita vingården”. Första skörden skedde år 1110 då dess viner offrades som sakrament av de första Cîteauxmunkarna i området, en sed som kom att pågå i närmare 700 år. Till skillnad från många vingårdar lämnades denna lilla plott odelad efter franska revolutionens uppstyckningar och är än idag intakt sedan den först planterades år 1098. Efter franska revolutionen hamnade den i Jules Ouvrard varsamma händer och därefter Jules Régnier på 1800-talet. Nästa ägare kom att bli in L’Héritier-Guyot för att slutligen hamna hos Domaine de la Vougeraie som numera ansvarar för denna historiskt viktiga vingård.

Själva vingården Vougeot täcker 68 hektar varav 51 av dessa ingår i Grand Cru-läget Clos de Vougeot. Endast 2,28 hektar består av vita Le Clos Blanc de Vougeot som ligger strax nedanför den västra halvan av Clos de Vougeot’s norra murdel. Dess grannar är Musigny och Les Amoureuses. Le Clos Blanc de Vougeot är planterad med 95% chardonnay,  4% pinot gris och 1% pinot blanc och jordmånen består av en mycket vit, kalkrik jordmån med silt och lera som är idealisk för chardonnay. Vingården har odlats helt ekologiskt sedan 1998 och biodynamiskt sedan 2001 och plogas med hjälp av hästar.

Decanter 95 poäng: ”A stellar wine. This monopole is picked in three different passes to ensure optimal ripeness. After whole cluster pressing and fermentation with most of the lees in cask, it will age over two winters. The result in 2019 shows ripe peach and floral aromas, with a dense, waxy texture that is really lovely, and a length on the palate that suggests a brilliant future for ageing. Drinking Window 2024 – 2039.”

Jasper Morris Inside Burgundy 93-95 poäng: ”Beautiful pale colour with the lightest of green inflections. Really perfumed, so many layers here, because there is a lively identity behind the immediate sunshine perfume. As much as the more exotic part of the fruit wants to lift itself above the parapet, the Cistercian strictness of the terroir reins it back in. It’s a gorgeous wine which will give pleasure young and old. Tasted: November 2020.”

Allen Meadows Burghound, 90-93 poäng: ”Subtle but easily perceptible wood can be found on the pungent aromas of petrol and matchstick character. The succulent and round but decidedly punchy flavors exude a bracing salinity on the linear, chiseled and solidly persistent finish that is presently somewhat youthfully austere. This is potentially excellent and a wine that will need at least a few years of patience so the finish can further flesh out.”