Rött vin

2020 Arbois Poulsard en Geillon, Domaine Maire

nr 5913601

Med denna lika delar klunkbara som seriösa Poulsard välkomnar vi vårt andra röda vin från Domaine Maire till Vinklubben. I detta fall kommer vinet från vingården En Geillon i byn Arbois. Kort och gott: ett måste för Jura-älskaren.

Pris 249 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillfälligt slut
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Maire

Ursprung
Arbois AOC

Druvor
100% poulsard

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
En inbjudande och elegant doft dominerad av röda bär som lingon, tranbär, hallon och jordgubbar med en påtaglig ungdomlig vigör som sammanförs av kryddiga och florala inslag. Smaken är elegant och generös med fokuserade och välsnidade tanniner och en rejäl fräschör som mynnar ut i ett friskt och långt avslut.

Passar till
Passar utmärkt till elegantare rätter på ljust kött, eller intensivare rätter på vit fisk.

Lagringspotential
Från nu till 2026

Mer information

Om produkten

Undangömt mellan Bourgogne och Schweiz ligger Jura, vad som fram tills nyligen var en förhållandevis okänd vinregion. I hjärtat av regionen hittar vi Domaine Maire – Tryffelsvinets första producent i området – med en historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1600-talet. Allt började år 1632 då förfadern till Maire-släktet köpte sig en vingård och en källare. Den nämnda källaren och vingården, vilka på sin höjd kunde beskrivas som ödmjuka till storlek, gick i arv inom familjen fram tills mitten av 1900-talet då en man vid namn Henri Maire tog över. 1939 ärvde han de 2,6 hektar vingårdar som kom att bli grunden för hans ständigt växande imperium som huvudsakligen var baserat på produktionen av ett mousserande vin kallat Vin Fou (på engelska: Crazy wine). Allt tyder på att Henri Maire var en showman av rang och hans sinne för marknadsföring är svårt att förneka. En av hans mest legendariska kampanjer måste ha varit när han skänkte 1000 flaskor vin till de Sovjetiska kosmonauterna som tog de första bilderna av månens baksida och om ryktet stämmer så ska det dessutom finnas Vin Fou inmurat i väggarna på den legendariska restaurangen Tour d’Argent i Paris. Efter Henris död i början av 2000-talet så tog familjen Boisset över Maire-imperiet som då uppgick till ungefär 350 hektar. I skrivande stund har domänen ungefär 250 hektar av dessa i produktion vilket innebär att Domaine Maire innehar en signifikant bit av Juras planteringsareal. Vi ser med spänning fram emot att se vad framtiden har att bringa för Domaine Maire.

2020 Arbois Poulsard En Geillon produceras med druvor från den 2,43 hektar stora vingården ”En Geillon” i den sydvästra delen av byn Arbois. Den genomsnittliga åldern på rankorna är 26 år och jordmånen består huvudsakligen av märgel. Druvorna skördas i små 12kg-korgar och väl i vineriet macereras druvorna i temperaturreglerade ståltankar under 12 dagar. Efter pressning lagras både de frirunna vinet och pressvinet i 2-3 månader på såväl gamla ekfat som på ståltank.

Om poulsard: Druvan poulsard (vanligen även kallad ploussard, pleusart eller pulceau) är en relativt ovanlig druvsort från Jura med en total odlingsareal på blott 300 hektar. Den tros vara hemmahörande i detta område mellan Bourgogne och Schweiz och har varit känd sedan åtminstone 1400-talet – troligtvis är det den äldsta druvsorten i Jura. Druvorna är ovala och har tunt skal med låga nivåer av färgfenoler och skapar distinkt tomatröda viner. Druvorna kan skalmacerera i över två veckor utan att musten färgas nämnvärt – ibland liknar de mer ett rosévin än ett rött och faktum är att många vinmakare även gör vita viner på druvan, så kallade blanc de noirs. Druvan trivs allra bäst på jordmån rik på röd märgel i norra delarna av Jura, särskilt i Pupillin nära Arbois (som är den självutnämnda huvudstaden för poulsard). Poulsard behöver sällan tillsats av sulfit vid vinmakningen och blendas ibland med trousseau och pinot noir. Typiskt för viner gjorda på poulsard är att de alltid en distinkt och mycket tilltalande floral ton.  Klassiska matkombinationer med poulsard är croûte aux morilles (moreller i vit sås med krutonger), friterad krabba med tamarindsås och lammspett med squash.

Samtliga kända synonymer för druvan: Belossard, Blussart, Blussard Blau, Blussard Frueh Blau, Blussard Modry, Cornelle, Drille-de-Coq, Kleinblaettrige Fingertraube, Malvasier Schwarz, Mècle, Mescle, Méthie, Miècle, Olivette, Pandouleau, Pelossard, Peloussard, Pendulot, Plant d’Arbois, Pleusard, Pleusart, Plousard, Ploussard, Plussart, Pulceau, Pulsar, Pulsard, Quille de coq, Raisin Perle och Yurskii Zhemchug