Rött vin

2020 Barbera d’Alba Superiore Villar’o, Sara Vezza

nr 5419401

Något så ovanligt som en vingårdsspecifik Barbera d’Alba Superiore – i detta fall vingården Villar’o. Bakom vinet ligger en av Vinklubbens mest älskade vinmakare, Sara Vezza. Dessa viner görs under eget namn och är ett litet projekt som drivs parallellt med vinerna från Josetta Saffirio. En utsökt Barbera när druvan är som allra bäst!

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Barbera d’Alba Superiore DOC

Druvor
100% Barbera

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Intensiv och pigg med en markerat fräsch syra parad med aromer av mörka bär, lakrits, örter och kryddor. Tanninerna är smakfullt och mjukt inbäddade i den relativt fylliga kroppen och mynnar ut i en lång, fruktdriven eftersmak.

Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Från nu till 2027

Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.

Om produkten

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte vet är att Sara har många strängar på sin lyra. Hon driver nämligen inte bara ett projekt i vineriet – utan två! Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Vinerna är en förlängning av Josetta Saffirio och ett sätt för Sara att kunna ta ut svängarna mer efter eget huvud. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck. Ingen tillsatt jäst används och all frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien).

Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano.

2020 Barbera d’Alba Superiore Villar’o består av 100% barbera från regionen Roddino. Rankorna växer på 450 meters höjd med västlig exponering. Jordmånen består av en alternerande mix av lera och märgel med inslag av sand och fossiler. Alkoholjäsningen sker vid 26-30 grader under 9 dagar. Vinet lagras därefter i 12 månader i stora ekfat.