Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Barbera d’Alba Zio Nando, Rivetto Dal 1902
nr 5118201Enrico Rivetto är Piemontes första biodynamiskt certifierade vinmakare som efter många års hårt arbete fått sitt efterlängtade Demeter-certifikat. Hans utsökta Barnera d’Alba Zio Nando är ett vin som verkligen imponerar – Barbera när det är som allra bäst! James Suckling: 92 poäng
Pris 249 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Rivetto Dal 1902
Ursprung
Barbera d’Alba DOC
Druvor
100% barbera
Alkoholhalt
15,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Denna finstämda Barbera har en tilltalande rödkryddig doft med toner av mörka bär, stenmineral, sandelträ, tobaksblad, viol och svart te. Vinet har en ung och energisk energi med en frisk syra och greppiga och välsnidade tanniner. Vinets intensitet är potent och komplex som mynnar ut i en rödfruktigt kryddig eftersmak.
Passar till
Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.
Lagringspotential
Från nu till 2028
Mer information
Om produkten
Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin. År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.
2020 Barbera d’Alba Zio Nando görs på 100% barbera från kommunen Sinio, vars namn kommer från mannen som planterade anlade vingården 1944. Här växer rankorna på 365 meter över havet i västlig exponering på leriga sandjordar med inslag av kalk. Tack vare detta läge skapar vingården Zio Nando ett kraftfullt fruktigt vin med stor intensitet i kombination med en utsökt och knivskarp elegans. 30% av rankorna planterades redan 1944. Druvorna skördas för hand och de klasar som skall få ingå i vinet väljs ut i samband med att druvorna får färg. Druvorna som når vineriet genomgår avlägsnande av stjälkarna, pressning och därefter maceration i 8-10 dagar. Jäsningen startas med hjälp av naturlig jäst och jäser sedan vid 30 grader Celsius och genomgår full malolaktisk jäsning. Vinet lagrades i 24 månader på franska ekfat och 12 månader på flaska. Vinet klarades med hjälp av bentonitlera och är därmed passande för dig som är vegan.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
James Suckling: 92 poäng ”A perfumed nose of red cherry, crushed raspberry and fresh sage. Medium-bodied with lovely freshness and energy. Bright, with fine, creamy tannins. Tasty barbera. From organically/biodynamically grown grapes with Demeter certification.”
Wine Enthusiast (Jeff Porter): 91 poäng ”“Zio Nando” is named after the man who planted this vineyard in 1944. These old vines produce rich and concentrated wine. The wine opens with dark plum and macerated black cherries with sweet spices and dried flowers. The palate is luscious and rich with copious amounts of mixed berries and a touch of minerality all wrapped up nicely with a pop of acidity on the finish.”