Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2020 Barolo del Comune di Monforte d’Alba
nr 91111012020 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Här finner du essensen av Barolo i ett lagringsbart vin som matchas utsökt till det italienska köket.
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 359 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Josetta Saffirio
Ursprung
Barolo DOCG
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
14,5%
Flaskstorlek
1500 ml
Doft och smak
En kryddig och inbjudande doft av solmogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, lakrits, rosor och mineral, med eleganta fattoner av kanel, vanilj och läder. Fruktig och elegant smak med en finstämd struktur i full balans mellan de tydliga tanninerna och den friska syran. Vinet har en frisk energi och går utmärkt att dricka redan nu men kommer att vinna på lagring.
Passar till
Ett kraftigt och smakrikt vin som detta kräver kött, gärna feta tillbehör eller ost. Vilt i olika former eller mörkt kött med krämig potatisgratäng passar utmärkt till. Gärna rätter med tryffel i.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
2020 Barolo del Commune di Monforte d’Alba är Josetta Saffirios verkliga visitkort – vinet som gjort egendomens viner älskade världen över. Sara Vezza gillar inte att jobba efter färdiga recept för sina viner utan låter varje årgång berätta vad den behöver i vingård och vineri. Hennes approach mer den moderna skolan med kortare macerationstid och vinerna hon skapar har en elegant rödfruktig nerv med stor personlighet. Druvorna handskördas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar i ca 30-32 grader, med en skalmaceration som sker under 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen tappas vinet i stora, gamla ekfat där det får vila i 24 månader för att avslutas i cementtankar i ca 6 månader före buteljering. Druvorna till det här vinet kommer från underappellationen Castelletto i Monforte d’Alba. Jordmånen är mycket gammal och består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk – en perfekt grund för nebbiolodruvan.