Vitt vin

2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru, Domaine de la Vougeraie

nr 9230901

2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru från hyllade biodynamikerna på Domaine de la Vougeraie. Ett vin som är som gjort för fylligare fiskmiddagar – eller för att lägga ner i vinkällaren för vidare lagring. Jasper Morris MW: 92-95 poäng

Pris 3799 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Bâtard-Montrachet Grand Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fruktig och elegant doft med drag av svala stenfrukter, citrus, vita blommor, apelsin, mineral, citronzest samt kryddiga inslag från den franska ek som vinet lagrats på. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Fin balans mellan frukt, syra och kropp som avrundas i en lång, kryddig eftersmak.

Passar till
Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

Grand Cru-vingården Bâtard-Montrachet tillhör det legendariska blocket av grand cru-vingårdar som sträcker sig mellan byarna Chassagne-Montrachet och Puligny-Montrachet i Côte de Beaune, ungefär 10km söder om staden Beaune. Namnet Montrachet kommer från en böjning av franskans ”Mont Rachet” som kan översättas till kalt berg – men namnet till trots är berget varken vidare kalt eller våldsamt sluttande som de man kan hitta i delar av nordligare Bourgogne.

Vingården Bâtard-Montrachet är den största av de vita Grand Cru-vingårdarna i Montrachet-blocket och uppgår till hela 11.09 hektar – och dess undervingårdar Bienvenues-Bâtard-Montrachet och Criots-Bâtard-Montrachet uppgår till 3,7 och 1,57 hektar respektive. Den mest kända, centrala och dyra biten av sluttningen – Montrachet, med sina 7,99 hektar – ligger inklämd mellan vingårdarna Bâtard och Chevalier-Montrachet. Historien förtäljer att en tidigare ägare av Montrachet-blocket delade upp den mellan sin legitime son (en riddare, därav Chevalier) och hans utomäktenskapliga son (en bastard) efter sin död och att man då adderade respektive som prefix.

2020 Bâtard-Montrachet Grand Cru från Domaine de la Vougeraie produceras på frukt från 3 olika vingårdar som alla har sydöstlig riktning. Planteringsdatumen för rankorna är 1970, 1985 och 2012 respektive och den totala arealen av vingårdarna uppgår till 0,3823 hektar. Jordmånen är brun kalksten med inslag av tjock lera. Planteringsdensiteten är 10 000 rankor/hektar. Druvorna är skördade den 22 augusti och pressades i pneumatisk press under 2,5 timmar innan en sedimentering som pågick i 12 timmar. Vinifieringen skedde under 16 månader i mediumrostade franska ekfat (Cher och Cîteaux) varav 28% av faten var nya. Två månader innan buteljering blendades alla faten i rostfria ståltankar.  Total produktion: 1902 flaskor och 60 magnumflaskor.