Vitt vin

2020 Beblenheim Riesling, Domaine Trapet

nr 5041901

Från biodynamiska Bourgognegiganten Trapet kommer här äntligen nya årgång 2020 från familjens vingårdar i Alsace. En mycket högklassig Alsace-riesling som klarar av att lagras i minst fem år. Perfekt till sushi och asiatisk mat. James Suckling: 93 poäng

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Alsace AOC

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Frisk doft med toner av grillad citron, färsk mandarin, gula plommon, örter, honung, petroleum och stenmineral. Smaken är frisk och krispig med fint balanserad frukt. Kroppen har en fin rondör som med sitt slanka, silkeslena anslag mynnar ut i en fruktig och kryddig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till sushi, grillad fisk, hummer, räkor, anklever, asiatisk mat eller smakrika ostar. Eller varför inte gå i Alsacianska fotspår och dricka det till en värmande choucroute garnie?

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Serveras vid 10°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i Bourgogne i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Att en Bourgogneproducent också gör vin i Alsace hör inte till vanligheterna, men i Trapets fall är kopplingen tydlig. Jean-Louis hustru Andrée har nämligen sitt ursprung i just Alsace där hon var den enda barnet i familjen. Hennes kärlek till sitt ursprung gjorde att familjen Trapet utan att tveka tog över dessa ägor från Andrées föräldrar och lät en av sina söner ta över rodret. Känslan för familjeplikt växte sig snart till en passion som yttrar sig i viner med superb renhet i frukten, hög densitet och balans som mynnar ut i delikata runda viner. Man är medlemmar i Renaissance des Appellations som grundades av Nicolas Joly. Det är en grupp för vinmakare som hängivit sig åt att skapa viner med stor ursprungstypicitet och hög kvalitet enligt strikta organiska/biodynamiska tillvägagångssätt såväl i vingården som i vineriet.

Här producerar familjen vinerna Schoenenourg Riesling Grand Cru, Schlossberg Riesling Grand Cru, Sporen Riesling Grand Cru, Sporen Gewürztraminer Grand Cru, Sonnenglanz Pinot Gris Grand Cru, Sonnenglanz Gewürztraminer Grand Cru, Beblenheim Riesling, Beblenheim Gewürztraminer, Riquewihr Riesling, Riquewihr Gewürztraminer, Ox Auxerrois, Ambre Gewürztraminer Macere, Chapelle 1441 och Crémant d’Alsace.

Sedan sönerna allt tydligare intåg på gården står det klart att de törs pusha gränsen ännu lite längre än sin far och mor. The Wine Advocats  William Kelley kallar intåget av sönerna en energiboost för familjeegendomen när han skriver ”Energized by the increasing involvement of his sons, a viticultural revolution is underway”

2020 Beblenheim Riesling kommer från ett 1 hektar stort område i vingårdarna Burgreben och Hagenschlauf, och produceras enbart i cirka 5000 flaskor årligen. Vingården planterades av André Trapets morföräldrar och har således en ansenlig ålder. I sin ungdom är vinerna intensivt blommiga med stor citrusdominans, medan de med ålder bjuder på mjuka honungstoner och en stenig mineralitet. Ett högklassigt exempel på Alace riesling när det är som allra bäst och en sann ambassadör för såväl druva, ursprung och årgång. Ren, klassisk och sömlös utan vassa kanter – balansen är utsökt och i sann Trapet-anda.

James Suckling: 93 poäng ”Complex nose of white peach, pear, smoke and flint. For a village wine this has a lot of structure and depth on the silky palate, in spite of only 12.5% alcohol. Focused and smoky-mineral finish, though the acidity is moderate in the riesling context. From biodynamically grown grapes. Drink or hold.”

Winescholarguild.org om årgång 2020 i Alsace: ”As elsewhere in France, winter in Alsace was mild and wet, and the vines got off to an early start; despite this, there were no frost losses and flowering was successful.  Ironically, this was cause for anxiety in Alsace, since 2020 was the first year of a new regional agreement to limit yields for still wines to 65 hl/ha and for Crémant to 70 hl/ha (both from 80 hl/ha formerly): an attempt to limit the region’s perennial problems of over-production.  Growers needn’t have worried: summer was hot and dry and yields fell naturally because of this.  The harvest began very early in this region which has traditionally resorted to late harvesting, with the Crémant harvest beginning in August and still wines in early September.  Growers were particularly happy with the Pinot Noir crop this year, considered by some to be the best ever (and with Pinot Noir often the first of the still-wine varieties to be picked), but every variety gave good results.  Production of sweet wines (after a fine late season) returned to normal after 2019’s very short crop.”