Rött vin

2021 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dames Huguettes, Jean-Claude Boisset

nr 7625401

2021 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dames Huguettes är ett charmigt och elegant kommunvin med fin frukt och goda egenskaper för att matchas med mat.

Pris 399 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
Lanseringsdatum17/11/2023

Beskrivning

Producent
Jean-Claude Boisset

Ursprung
Hautes-Côtes de Nuits AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande fruktdriven doft med inslag av röda och blå bär som jordgubbar, tranbär, lingon, björnbär, hallon och körsbär med en ryggrad av söta kryddor och en tilltalande örtighet. Smaken är frisk, fokuserad och sammetslen, tanninerna är fina och välintegrerade, med ett elegant, intensiv och energiskt med ett närmast juicigt avslut.

Passar till
Vildfågel eller annan fet fågel. Passar också till inte alltför smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera vid 16 grader i glas med stor kupa. Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Om produkten

Négocianthuset Jean-Claude Boisset bär sitt namn efter mannen med samma namn – en imponerande personlighet som gjort mycket för hela Frankrikes vinnäring. Monsiuer Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet när han började köpa och sälja viner. När Jean-Claude som ung gav sig in i vinbranchen var det emellertid allt annat än en självklarhet, hans egna föräldrar var nämligen lärare och han fick på eget bevåg starta sin vinfirma. Hans recept för framgång visade sig vara optimism, uthållighet och tur. Hans initiala fokusmarknad var England som snabbt utökades till resten av Europa och senare även USA. Jean-Claude satte snart upp en verksamhet i Nuits-Saint-Georges i ett gammal nunneklostret där 100 Ursuliner-systrar levde och verkade fram till franska revolutionen. I de vindlande källarna och i abbedissans gamla boning, med utsikt över premier cru-vingårdarna, vilar än idag en fridfull stillhet.

Gamle monsieur Jean-Claude, som är fortfarande på plats på kontoret varje dag, har till stora delar efterträtts av sina barn Natalie och Jean-Charles. Och det var just sonen och dottern som i början av 2000-talet bestämde sig för att starta ett litet, mer småskaligt, projekt vars vineri skulle byggas upp i det gamla nunneklostret. Namnet på detta nya projekt blev en hyllning till fadern; vinhuset Jean-Claude Boisset var fött. Syftet var redan från början tydligt; att göra småskaliga hantverksmässiga viner som tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen, men det var egentligen först när Grégory Patriat kom in i bilden år 2002 som man verkligen hamnade på kartan. Grégory, som då var 27 år gammal och arbetade som vineyard manager på mytomspunna Domaine Leroy, har berättat att Jean-Charles en dag ringde upp honom och berättade att han letade efter en ung, hungrig vinmakare som skulle få carte blanche att driva projektet. Grégory var snabb att hoppa på, och har under de över 20 år som gått sedan dess har han med sin enorma kunskap, ödmjukhet, fingertopsskänsla och dedikation skapat ett av de finaste små négocianthusen där ledorden man lever efter är elegans, renhet och respekt för ursprunget.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

2021 Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits Dames Huguettes görs i upplaga av ungefär 11,000 buteljer per år (årgång 2021 gjordes blot 4,488 flaskor). Den en hektar lilla ”Les Dames Huguettes” är en högt ansedd vingård i den regionala appellationen Haut-Côte de Nuits (vars vingårdar ligger mellan 290-450 meter över havet), och ligger några hundra meter från Nuits-St-Georges. De 42-åriga stockarna växer på en mycket fin kalkrik jordmån med höga andelar märgel och ger små men oerhört koncentrerade pinot-druvor med tjocka druvskal. Vingården är omgärdad av en mur och man strävar efter att aldrig använda några gödnings- eller insektsmedel. De handskördade druvorna som anländer till vineriet genomgick 50% avstjälkning och fördes därefter (utan att krossas) över till jästankar med hjälp av gravitationen. Macerationen pågick i 14 dagar (varav 3 dagar kallmaceration), och jäsningen startades med hjälp av naturliga jäststammar. Vinet fick slutligen ligga i fatkällaren i 13 månader på 33% ny, lättrostad ek.