Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Château Léoville-Poyferre
nr 9125701Storartad 2:a cru Bordeaux från appellationen Saint-Julien och slottet Léoville-Poyferre. Wine Advocate: 95-97 poäng
Pris 1416 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Château Léoville-Poyferré
Ursprung
Saint-Julien AOC
Druvor
64% cabernet sauvignon, 31% merlot, 2% petit verdot, 3% cabernet franc
Alkoholhalt
13,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Smaken är rikt koncentrerad med toner av björnbär, svartvinbär, mörka körsbär, enbär, ceder, blyertpenna, rostat kaffe, choklad och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet. Lång och angenäm eftersmak där frukten, kryddan och fräschören spelar huvudrollerna. Kommer gynnas extremt av vidare lagring.
Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.
Lagringspotential
Från nu till 2035
Mer information
Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.
Om produkten
OM PRODUCENTEN
Léoville-Poyferre har en lång historia som startade redan på 1600-talet när en herre vid namn Jean de Moytie, medlem av parlamentet i Bordeaux, grundade ett slott vid namn Mont-Moytie. Egendomen var en av de första vinproducerande slotten i Médoc tillsammans med Château Margaux och La Tour de Saint-Lambert som vi idag känner till vid namnet Château Latour. Slottet stannade i familjen de Moytie i 100 år innan den hamnade i händerna på Alexandre de Gascq som döpte om egendomen till Leoville.
på Château Leoville arbetande man (för tiden) extremt progressivt. Bland annat så omplanterades vingårdarna i syfte att producera mindre druvor – vilket i sin tur resulterade i högre koncentration. Dessutom så band dom upp sina rankor på stavar – och sist men inte minst så lagrade man sina på ekfat som man höll rena med hjälp av svavel. När Alexandre de Gascq dog hade storleken på Leovilles vingårdar till hela 200 hektar!
1840 kom egendomen att delas upp mellan de två syskonen Pierre Jean de Las Cases och hans Syster Jeanne. Broderns halva blev vad som idag är Château Leoville Las Cases medan systern gav sin del till sin dotter som tillsammans med sin man Baron Jean-Marie Poyferre de Ceres kom att grunda Leoville-Poyferre (som ursprungligen såldes under namnet Baron de Poyferre).
Sin korta tid som självständigt slott till trots kom Léoville-Poyferre att klassificeras som 2:a cru i 1855 klassificering av Médoc. på 1920-talet köptes slottet upp av familjen Cuvelier som likt så många samtida châteauägare hade en bakgrund inom negociant-svängen (där dom vart aktiva sedan tidigt 1800-tal). Vid tillfället ägde familjen redan två andra slott – ett i St. Estephe och ett vid namn Camensac i Haut-Médoc. Efter köpet av Léoville-Poyferre tillkom även köpet av Château Moulin Riche som fram till och med årgång 2009 var det inofficiella andravinet till Léoville-Poyferre. Intressant nog tog familjen Cuvelier initialt inte själva hand om Léoville-Poyferre utan anställde Roger Delon, ägaren av välkända Léoville Las Cases, som ansvarig för verksamheten.
Först på sent 1970-tal så tog den första medlemmen av familjen Cuvelier – Didier – över kontrollen av familjens slott. Bland det första den unge Didier gjorde var att modernisera de då något utdaterade vinkällarna och dessutom påbörjade man ett omfattande omplanteringsarbete av vingårdarna. På mitten av 90-talet tog man in välrenommerade konsulten Michel Rolland. År 2017 gick Didier i pension och hans syskondotter Anne Cuvelier tog över stafettpinnen.
OM VINET
Under Didier Cuvelier dubblerade slottet sin planteringar – från 48 hektar till 80 hektar (inte inräknat de vingårdar vars frukt används i Moulin Riche). Vingårdarna är planterade till 68% med cabernet sauvignon, 24% merlot, 6% cabernet franc och 2% petit verdot. Egendomens vingårdar är fördelade på 5 block som i sin tur kan delas upp i 43 olika parceller varav några gränsar mot Pauillac i norr.
Vinifiering sker på rostfria ståltankar och lagringen sker på runt 75% nya franska ekfat under 18 månader.
Vinerna man producerar på Léoville-Poyferre definieras av renhet, kraft och koncentration. Frukten har en väldigt mogen och koncentrerad profil som kombineras med fräschör och sensuell textur som gör dessa viner till en fröjd i sin ungdom – men också fantastiska för lagring.
Årgång 2020 Château Léoville-Poyferre består av 64% cabernet sauvignon, 31% merlot, 2% petit verdot och 3% cabernet franc som skördats mellan den 14:e och 30:e september. Varje vingårdsläge fermenteras separat och lagras sedan i 18-20 månader på 80% nya franska ekfat.
James Suckling, 96-97 poäng: ”Impressive purity of fruit on the nose with crushed raspberries, blackcurrants and blackberries. Some lead pencil, too. It’s full-bodied with very polished, intense tannins that go on for minutes. The quality and precision of the tannins are impressive, giving the wine form, energy and equilibrium.”
Lisa Perrotti-Brown MW, Wine Advocate, 95-97 poäng: ”Deep purple-black colored, the 2020 Léoville Poyferré comes bounding out of the glass like an energetic young pup, delivering exuberant scents of crushed black cherries, juicy blackberries and warm cassis, with hints of ground cloves, dark chocolate, lilacs and tilled soil. The medium to full-bodied palate is wonderfully plush, delivering bags of ripe black fruits with a seamless backbone of acidity, finishing long and spicy.Drink: 2027 – 2051”
Jane Anson, Decanter, 96 poäng: ”Rich and concentrated with violet reflections and a wall of tannins. Well structured, it sets its feet deep in the ground and will need time to soften and develop. Good quality with depth. The tannins are far more present than the alcohol, setting it apart from the 2018. A yield of 35hl/ha. Harvest september 14 to 30. Planted blend (not 2020) 61% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 8% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc.”