Rött vin

2020 Clos de Vougeot Grand Cru, Domaine de la Vougeraie

nr 9247501

60 flaskor av detta storslagna Grand Cru-vin lanseras på Systembolagets webblansering den 19 januari. Vinet har fått hela 93-95 poäng från Jasper Morris MW – författaren bakom Bourgogne bibeln ”Inside Burgundy”

Pris 2299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Clos de Vougeot Grand Cru AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Stiltypisk, fruktig doft med inslag av solmogna röda körsbär, hallon, jordgubbar, skogsbädd, kryddor och mineral. Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och byggs upp allt eftersom vinet luftas och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.

Passar till
Lättare rätter på ljust kött alternativt smakrika fiskrätter. Råbiff med klassiska eller krämiga tillbehör, ungsrostad kyckling eller varför inte rödvinspocherad torsk.

Lagringspotential
Från nu till 2043

Mer information
Drick ur stora kupor och öppna med fördel upp vinet en tid innan konsumtion.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2020 Clos de Vougeots Grand Cru kommer från den legendariska inmurade vingården Clos de Vougeots – vars historia går tillbaks till slutet av 1000-talet då klostret i närliggande Cîteaux anlades. Redan år 1110 planterade munkarna den närliggande vingården – som dom mottagit som gåvor – och år 1336 färdigställdes den omkringliggande muren. På 1500-talet tillkom Château du Clos de Vougeot (som idag används av Confrérie des Chevaliers du Tastevin) som en utveckling av det lilla kapell som tidigare stått på platsen.  Vid den franska revolutionen så beslagtogs all kyrkans mark och auktionerades ut som statlig egendom. Clos de Vougeots – med sina dryga 50 hektar vingårdar – är den största grand cru-vingården i Côte de Nuits och efter revolutionen så kom den att vara ett monopol (det vill säga ägas av en enskild ägare) fram till 1889 när familjen sålde av sitt innehav till 6 olika köpare. Spola fram tiden till tidigt 2000-tal och nu har vingården mer än 80 ägare.

Tack vare sin storlek så är Clos de Vougeots inte att anse som en homogen vingård – vanligtvis brukas den delas upp i tre segment. Den bästa delen anses vara den i närheten av slottet på den övre delen av sluttningen. Jordmånen här består av kalkig och grus jord på kalksten med mycket god dränering (denna del av vingården gränsar till grand cru-vingårdarna Grands Echezeau och Musigny). I mitten av sluttningen hittar vi en blandning av mjukare kalksten och grus med genomsnittlig dränering, delar av denna vingård gränsar mot Echezeaux) och generellt sett brukar vingårdar på denna sorts sluttning klassas om premier cru i Bourgogne. Längst ner på botten av sluttningen – mot vägen N74 – hittar vi de blötaste och mest lerrika jordarna. Dock värt att nämna är att denna uppdelning av vingårdens kvalitet är baserad på den gamla uppfattningen om att Bourgogne är en blöt region – de senaste åren har man funnit att det finns stora fördelar med att ha vingårdar på såväl kallare som blötare platser (då temperaturen generellt sett är högre och mängden nederbörd lägre).

Frukten till Domaine de la Vougeraies Clos de Vougeots Grand Cru kommer från två block av vingårdar. Det största blocket som uppnår hela 1,052 hektar kallas Clos Vougeots Montiottes Hautes och ligger precis intill slottet. Sluttningen här är östlig och åldern på rankorna sträcker sig från dryga 80 år till runt 30. Det andra blocket kommer från det lägre segmentet av Clos de Vougeots och gränsar mot N74. Detta block är endast 0,36 hektar stort och planterades på 80-talet. Planteringsdensiteten i båda vingårdarna uppgår till 10 000 rankor per hektar. Årgång 2020 skördades den 24:e augusti och den 1 september. Frukten matades ner i jäskarl med hjälp av gravitationen och 48% av frukten var hela klasar. Innan fermenteringen lät man frukten macereras vid 12-15 grader celsius i 5 dagar. Den totala extraktionstiden uppgick till 22 dagar. Efter macerationen lagrades vinet i 16 månader på medelrostade franska ekfat (ursprung Cher, Troncais och Cîteaux) varav 28% var nya. Totalt producerades 5936 flaskor, 570 magnumflaskor och 30 jeroboamer.