Rosévin

2021 Galets Rosé, Château Mourgues du Grès

nr 7692401

Ny årgång av 2021 Galets Rosé från ekologiska Mourgues de Grès! En inbjudande rosé som passar till fisk, skaldjur, somriga sallader och grillade grönsaker.

Pris 145 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 0 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt

Beskrivning

Producent
Château Mourgues du Grès

Ursprung
Costières de Nîmes AOC

Druvor
50% syrah, 40% grenache, 10% mourvèdre

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Fräsch och rödfruktig doft med inslag av vilda jordgubbar, röda vinbär, hallon och örter. Smaken är frisk ock krispig med en energifull syra, en slank kropp och en god balans i alla beståndsdelar. Allting avrundas i en härlig och matvänlig örtighet i avslutet.

Passar till
Detta fräscha och fruktiga vin passar perfekt till skaldjur, fisk eller kyckling. Utmärkt buffévin eller som aperitif.

Lagringspotential
Från nu till 2024

Mer information

Om produkten

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. I den lilla Rhôneappellationen Costières de Nîmes gör man vinet av hög kvalité i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här. Château Mourgues du Grès är en riktig Vinklubbsfavorit som varje år förser Tryffelsvinets klubbmedlemmar med vår populära femlitersbox. Från och med skörden 2020 är egendomen biodynamiskt certifierad.

2021 Galets Rosé är en härlig och ursprungstypisk sydfransk blandning. Vinet har fått sitt namn från de stora stenar, les galets, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet bjuder på en skön rödfruktighet och en lite örtig ton i en riktigt matvänlig stil. Huvuddruvan är syrah (50 procent) med nästan lika mycket grenache (40 procent) och en gnutta mourvédre (10 procent). Syrah- och mourvèdredruvorna får macerera med skalen i 2 timmar innan jäsningen medan grenachedruvorna får macerera i 4 timmar för att urlaka färg från skalen till druvmusten. Druvorna får därefter jäsa tillsammans. Vinet får ligga på jästfällningen i ungefär en månad och lagras sedan i ståltank under två månader utan att genomgå malolaktisk jäsning. Inget svavel tillsätts under vinifieringen, men en minimal del tillsätts innan buteljering för att behålla fräschören.