Rött vin

2020 Lionheart of the Barossa, Dandelion Vineyards

nr 212901

Prisvärda 2020 Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med grill och barbeque. Raymond Chan Wine Reviews: 19/20 poäng

Pris 135 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning

Beskrivning

Producent
Dandelion Vineyards

Ursprung
Barossa

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av plommon, svartpeppar, rostat kaffe, björnbär, choklad och fat. Smaken är fyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en tilltalande pepprig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Finns även som halvflaska.

Om produkten

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2019 Lions Roar of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och  2021 utsågs de till ”Winery of the Year” av Winemaker Challenge International Wine Competition, för att nämna några. Senaste utmärkelsen var prestigefyllda ”New World Producer of the Year 2020”. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

2020 Lionheart of the Barossa görs på druvor från Dandelions gamla Barossa-vingårdar. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.

Vinexperternas omdömen

Expressen, Allt om Vin, Gunilla Hultgren Karell (2024-03-01): 5/5 stjärnor ”Bästa vinerna till tacos: Generöst och smakrikt med toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Glöd i eftersmaken. Gärna till beef-tacos med sallad och jalapeñomajonnäs.”

Andreas Grube (2023-11-23): ”Wow, vilket pangvin det här är för sina ynka 129 bagare! Maffigt och höstkompatibelt med både mörkt dov frukt, pepprig krydda, kaffe och lite rökiga fat. Samtidigt schyst energi i eftersmaken. Blir sugen på nån härligt slags old-school-käk som typ coeur de filet? Klockrent fynd iaf.”

Expressen, Gunilla Hultgren Karell (2023-09-22): ”FEM GETINGAR. Direkt och inbjudande med toner av skogsbär, mynta, peppar och vaniljkrydda. Skjuts i eftersmaken. Gott till spaghetti med en långputtrad köttfärssås.”

Smålänningen, Emilia Ericsson Berg (2023-06-11): ”Betyg 5. Ett riktigt bra grillvin för en bra peng med en druvblandning på shiraz och cabernet sauvignon. Medelfylligt med smak av svart vinbär, körsbär, björnbär, mörka plommon, blåbär med örtiga inslag av mynta, eukalyptus och vaniljtoner. Ett bra val till grillade grönsaker och marinerat kött.”

Dryckeslistan.se (Topplistan vecka 15, 2023) ”Lionheart är härligt omfamnande, generöst fruktig och pepprig. I glaset hittas plommon, blåbär, rökig mineral, riven muskot och pepparkorn. Ursprung och druva i sitt esse!”

Winetable, Pär Strömberg (2023-03-28) ”En charmig shiraz från en av Australiens unga kvinnliga vinmakare som det haglad priser och utmärkelser över. Koncentrerad men elegant med frisk syra och stort fruktfokus. Mycket matvänligt med örtig, kryddig och mörk körsbärskärnig aromatik och torra tuggiga tanniner i ett långt pepprigt avslut med choklad och lakrits, tobak och örter. Bäst till hemmagjorda hamburgare, kryddiga korvar eller till en klassisk biff med pommes och bea.”

Raymond Chan Wine Reviews, 19/20 points: Full, dense, ruby-red with a dark purple hue, lighter on the rim. The nose is full and alluring, with aromas of violet, overlying lavender, blackberry, cherry and plum, and an amalgam of spice and cedar wood. Full-bodied, broody aromas of blackberry, cherry and plum interweaved with violet, lavender, and cedar, extended with roasted coffee, black pepper, clove and sage. The wine is complex, with layers of flavour and interest, supported by a fresh acid line. Fine-grained tannin framework contributes to a structured and velvety mouthfeel. This richly flavoured Shiraz shows multilayers of flavour with dimensions and a long, velvety finish. Match with venison and lamb over the next 10 years. Handpicked, gently crushed and fermented in open-top fermenters for 8 days, basket pressed into predominantly older French and American oak barriques with a small portion of new oak, aged 18 months. 14.5% alc.”

Utmärkelser för vinet

The New Zealand International Wine Show 2021 – 98 Points, Double Gold Medal
Great Australian Shiraz Challenge 2021 – 95 Points, Gold Medal
Women’s Wine & Spirits Awards 2022 – Gold Medal
Royal Hobart Wine Show 2021 – Bronze Medal
24th Japan Wine Challenge 2021 – Bronze Medal