Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Roncières, Domaine Robert Chevillon
nr 9298601Med sin mörka fruktighet och fylligare karaktär så levererar Nuits-Saint-Georges premier cru Les Roncières från den stora årgången 2020 ett enormt värde för pengarna. 36 flaskor lanseras i systembolagets webblansering den 16 februari. Jasper Morris MW 91-93 poäng
Pris 979 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Robert Chevillon
Ursprung
Nuits-Saint-Georges Premier Cru AOC
Druvor
100% pinot noir
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Läckert mörkfruktig doft av både blå och mörka bär såsom solmogna körsbär och vinbär som gifter sig med toner av rökelse, mörk choklad, violer och mylla. Smaken är rik och strukturerad med påtaglig struktur. Avslutet domineras av mogen frukt och ekfatstoner och kommer sannerligen gynnas av lagring.
Passar till
Prova till fågel, stek med svamp och sidfläsk eller till en klassisk boeuf bourguignon.
Lagringspotential
Från nu till 2036
Mer information
Servera vid 14 grader i större kupor, om vinet dricks ungt kan det med fördelas luftas en stund innan avnjutning.
Om produkten
Domaine Robert Chevillons historia tar sin början under tidigt 1900-tal då Symphorien Chevillon började odla 12 hektar mark i Nuits-St-Georges som han sålde under eget namn. Därefter utvecklas domänen med varje ny generation och mer och mer mark, framförallt Premier Cru-lägen. På 1940-talet, när domänen ägdes av Maurice Chevillon, inhandlades ett par destilleringspannor och man började bränna Marc (en tradition som lever kvar än idag). Maurice fick två barn – Robert och Jeannine som föddes 1937. Robert var den som kom att ge familjeföretaget dagens namn. Robert gifte sig med Christiane år 1961 och tillsammans fick de barnen Denis (född 1963) och Bertrand (född 1967). Idag driver de båda bröderna, som femte generationen, domänen vidare sedan Robert Chevillon gick i pension 2003. Deras viner är välkända i världen och man har ett mycket gott rykte om sig att göra kraftfulla och rustika viner med stor koncentration och finess.
2018 i Bourgogne var en storslagen årgång och Domaine Robert Chevillon var inget undantag. 2018 Nuits-Saint-Georges Premier Cru Les Roncières kommer från en vingård lokerad precis söder om byn . Druvorna får genomgå en långsam jäsning med 100% avstjälkade druvor och lagras därefter på 30% ny ek (från tunnbinderiet Tonnellerie Sirugue) i ungefär ett år.
William Kelley från The Wine Advocate skriver i februari 2020 om egendomen: “As I wrote last year, Domaine Robert Chevillon is one of my favorite addresses in all of Burgundy. Old vines, cultivated soils, moderate yields and long fermentations with entirely destemmed grapes are the order of the day at this address, with the Nuits Vieilles Vignes seeing some 20% new oak and the premiers crus seeing 30%. (Tonnellerie Sirugue is the dominant supplier of barrels.) While the wines of Nuits aren’t coveted with the same ardor as those of Vosne, Chambolle or Gevrey, this singularly consistent domaine produces wines fit to stand alongside those more glamorous villages’ best, and readers who have not yet experienced the Chevillon magic shouldn’t hesitate to seek them out. 2018 is a powerful, muscular vintage chez Chevillon, and though the domaine was impacted by hail, Bertrand Chevillon told me that impacted berries dried out and fell off, so very few made it into the fermentation tanks. He compares the wines to the domaine’s 1999s—which is to say that they’re superb but will require patience.”
Jasper Morris MW, Inside Burgundy 91-93 poäng: ”There was a later malolactic here and there is still a touch of reduction thereafter. Dark black colour with purple rim. Definitely a reductive nose. The fruit pulls out very nicely behind with raspberry and strawberry, the tannins are barely toughened by either hail or reduction. Long finish. Tasted: December 2021”