Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Pinot Noir Tradition, Philipp Kuhn
nr 74134012020 Pinot Noir Tradition är Philipp Kuhns förtjusande och hyllade spätburgunder – som druvan kallas i Tyskland. I Pfalz är klimatet perfekt för druvan som här levererar generöst örtiga viner som passar till många sorters mat.
Pris 189 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Vinet har en generös doft med yppiga bäraromer med toppnoter av hallon, smultron, lingon och röda vinbär som kompletteras med kryddiga toner av nejlika, sandelträ och färska örter. Smaken är tight och intensiv med stiltypiskt mjukt snidade tanniner, frisk syra och örtig fruktighet. Smaken är elegant balanserad och klingar av i en lång, örtig eftersmak
Passar till
Ett ypperligt matvin som passar till många typer av maträtter, och är ett bra alternativ som grillvin. Vinet har en frisk syra, finstämda tanniner och en balanserat fruktig karaktär, så vi rekommenderar smakrika rätter som helstekt majskyckling med ugnsbakade grönsaker, pasta, hantverkskorv, hemgjord lyxpizza, eller grönsaksbiffar med en god sallad till.
Lagringspotential
Från nu till 2030
Mer information
Om produkten
Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. Sedan Philipp Kuhn tog över familjeföretaget har det bokstavligen talat strösslats priser över hans viner. År 2021 utsågs han för femte gången till ”Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Weingut Philipp Kuhn utsågs dessutom till WEINGUT DES JAHRES 2022 av Tysklands ledande vinkritiker Gerhard Eichelmann som varje år utser landets bästa vingårdar. En mycket välförtjänt titel till Philipp och hans team, som varje år levererar viner av absolut världsklass!
Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget – alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin. Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Här bidrar Rhenfloden med värme och regionen åtnjuter drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Sedan årgång 2018 är samtliga viner vegancertifierade.
Druvorna som ingår i 2020 Pinot Noir Tradition kommer från vingårdslägena Laumersheimer och Grosskarlbacher i Pfalz. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord och fin kalksten. Druvorna är odlade enligt certifieringen Fair’N Green och skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen som pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i äldre franska 228-liters ekfat i ungefär 16 månader. Philipp är ett stort fan av Bourgogne vilket tydligt märks i vinets seriositet och struktur. Doften är generös med yppiga bäraromer med toppnoter av hallon, smultron, lingon och röda vinbär som kompletteras med kryddiga toner av nejlika, sandelträ och färska örter. Smaken är tight och intensiv med stiltypiskt mjukt snidade tanniner, frisk syra och örtig fruktighet. Smaken är elegant balanserad och klingar av i en lång, kryddig eftersmak. Generöst yppig redan nu – särskilt till mat, men har utan problem ett decennium framför sig i vinkällarens trygga mörker.
Gods och Gårdar, Johan Magnusson (2023-08-31): ”Tysk Pinot Noir är spännande och ett alternativ för den som letar efter samma karaktär som en röd Bourgogne, men från andra ursprung. Vinet är kryddigt och har en nyanserad smak med inslag av fat, jordgubbar, sandelträ, muskot, skogshallon, körsbär och vanilj. Serveras vid cirka 16°C till rätter av stekt fisk, vegetariskt eller till rätter av ljust kött. ”
Svenska Dagbladet, Pär Strömberg (2023-03-11): ”Reduktiv med driven syra och läskande frukt, hallon, lakrits, fänkål och peppar. Josigt med fin textur och struktur. Ett gastrovin som tarvar mat.”
Sthlm Food, Joakim Gumpert (2023-03-12): ”Pinot noir från Tyskland är en återkommande favorit för många av oss. Här är en klockrent exempel på ett välgjort och drickvänligt vin från Pfalz. Elegans, frisk syra och rödfruktighet med lätta fatkryddor, klassiska aromer för tysk pinot noir. Philipp Kuhns bjuder på dem och lite till, mogen citrusaktig syra, smak och doft av körsbär, solmogna jordgubbar och lite julkryddor från faten. Ett riktigt bra vin som kommer göra de flesta glada! Ett vin som passar den svenska husmanskosten, bra till t.ex. isterband med bakade betor eller till wallenbergare med lingon.”
Dina Viner Professional Edition, Per Bill (2023-03-17): ”88 poäng (+) Ett runt, rikt och bussigt vin med kryddig frukt, begynnande mognad och inslag av plommon, körsbär, hallon, charkuterier, bacon, röd citrus, kryddor och fat.”
Elin Grube, vinjournalist (instagram story 2023-03-17): ”Söndagspavan. Alltid så jäkla bra. Ett solklart bra köp i fasta sortimentet. Josigt med karaktär och perfekt matlagningsvin.”
Dinvinguide, Sofia Ander (2023-04-03): ”Tysk pinot av hög klass – men inte prisbild. Röda friska bär, pomerans, lavendel, blåbärsris och hög energi i både doft och smak. De får sällskap av nätta tanniner och livfulla syror. Samt vårlamm och primörer.”
Vinbanken, Christian Stojkovic (2023-04-04): ”Stor och druvtypisk mogen varm frukt med tranbär, jordgubbar, nypon, vildhallon, kryddpeppar och läder. Välbalanserad smak med granatäpplen, kryddor, balans, värme och fina körsbärssyror. Den nya årgången av Kuhns pinot noir är betydligt stramare än vinet från 2019 och kräver lite mer tid i glaset för att öppna sig. Allt finns där men ge vinet rejält med tid för att utveckla sig. Drick 23-28. Servera till ugnsbakade rotsaker med grillad lax.”
Svenska Dagbladet, Anders Melldén (2023-04-21): ”Fem tärningar. ”Spätburgunder” är det tyska namnet på pinot noir. Många tyska producenter väljer emellertid att använda det franska namnet numera, eftersom det är mer välkänt. Nya årgången av detta vin bjuder riktigt fina smaker av jordgubbar, körsbär och en druvtypisk järnton. Dessutom finns läckra lakritsinslag från fatlagring.”
Dryckeslistan – Topp 3 röda viner vecka 18 ”Välgjord pinot noir med adress Pfalz i Tyskland. Röda friska bär, apelsinskal, blåbärsris och florala toner av lavendel samspelar med friska tanniner och livfulla syror. Sehr schön!”