Vitt vin

2020 Riesling Philippsbrunnen Großes Gewächs, Philipp Kuhn

nr Hemligt artikelnummer

2020 Philippsbrunnen Riesling Großes Gewächs är ett vin som görs i försvinnande liten mängd och där merparten auktioneras ut i november varje år enligt tradition. I år har vi lyckats knipa 60 av dessa flaskor som lanseras via Limited-utskick med hemligt artikelnummer, enbart till Vinklubben. Wine Advocate: 95 poäng

Pris 699 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Philipp Kuhn

Ursprung
Pfalz

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
12.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är mycket precis med ett mullrande öppet anslag med toner av zestig citrus, krita, salt stenmineral och gula äpplen. Smaken är knastertorr med en vidlyftig syra som bygger en perfekt ryggrad till detta ypperligt balanserade vin. Eftersmaken är lång och gulfruktigt kryddig med inslag av krita och grillad citron och tycks pågå i eoner. Ett mycket imponerande vin!

Passar till
Vinet är elegant med hög syra och fin fruktsötma, vilket gör att det passar utmärkt till lax, röding, milda kycklingrätter och sallader.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Lufta gärna innan avnjutning. Serveras vid 8-10 grader.

Om produkten

Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. År 2020 utsågs han för fjärde gången till “Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget – alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin.

Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Rhenfloden bidrar med värme och de har drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Jordmånen karaktäriseras av massiv kalksten och på vissa ställen har det blåst upp löss – ett mineralrikt sediment. Man äger idag 40 hektar vingårdar där 60% av produktionen är vita viner och hela 40% är vigd åt blå druvsorter. Eftersom Pfalz är Tysklands varmaste vinregion lämpar sig klimatet väl för just blå druvor och på gården finns för Tyskland ovanliga druvsorter som bland annat merlot. De viktigaste druvorna är emellertid riesling och pinot noir (spätburgunder). Alla druvor skördas för hand och han jobbar helt utan kemiska bekämpningsmedel och tillsätter ingen jäst även om han inte har någon ekologisk certifiering. Majoriteten av alla viner som produceras är torra. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Nytt för årgång 2018, är att vinerna nu även är Vegan-certifierade.

2020 Riesling Philippsbrunnen Großes Gewächs är ett av Philipp Kuhns mest ovanliga och spännande viner. Särskilt svårfunnet är det eftersom merparten av de strax över 300 flaskor som tillverkas auktioneras bort traditionsenligt varje år (i år går auktionen av stapeln den 10 november). Att vinet heter Philippsbrunnen kan vid första anblick tros bero på vinmakaren själv, men faktum är att det är ett gammalt läge i Schwarzen Herrgott i svala Zellertal. Själva parcellen är enbart 1,8 hektar stor och Philipp är ägare till 3/4-delar av den brant belägna vingården som blickar ut från 290 meter över havet. Läget är en del av ett unikt kalkstensbälte i Zell i norra Pfaltz och är också den allra nordligaste GG-vingården i regionen. Jordmånen består av nästan ren kalksten med blå kalkmärgel och utgörs av en ganska karg och stenig mark uppe på kullen (vars översta del omgärdas av en mur) som åtnjuter sydlig exponering.

Namnet Philippsbrunnen då? Ja, det tros härstamma från en munk som levde här och som passande nog hette just St. Philip von Zell. Philip var en irländsk munk som kristnade området på 700-talet. Området kom därefter att bli en viktig pilgrimsplats under medeltiden och till och med den store Charlemagne sägs ha kommit hit för att välsigna möjligheten att få många barn. Själva platsen är belägen trettio minuters promenad från klostret och här lät Philipp resa en altarsten som fick inskriptionen Philippsbrunnen.

Detta är ett vin som görs enligt gamla vinmakartraditioner! Druvorna avstjälkas inte utan pressas enligt gamla metoder. Efter pressningen kyls druvorna ned under nattetid efterföljt av en kort maceration om 12 timmar för att därefter föras direkt till jästankar. Vinet svavlas inte innan jäsning och får inte heller genomgår malolaktisk jäsning. Jäsningen startar med hjälp av naturliga jäststammar och får pågå i gamla ekfat till februari. I mars fös vinet över till ståltankar där det får ligga tillsammans med sin jästfällning fram till sommaren.

Så här beskriver Kuhn själva auktionsförfarandet: ”An auction wine is a special bottling of the best wines of a winery. Already early in the winemaking process, plots or grapes are selected in the vineyard and barrels in the cellar that are of particularly high quality. These wines can only be purchased at auctions and are not available on the open market. The bottles are marked with a corresponding sticker. The annual VDP auctions are traditionally a highlight in the event calendar of the VDP wineries. In addition to the selections of the best wines of the youngest vintage, selected rarities from the treasure troves of the predicate wineries are also offered. For the rarities, it is also true that they were stored continuously in the producer’s cellars, a guarantee for the authenticity and quality of the wines.”

The Wine Advocate: 95 poäng “Kuhn’s 2020 Philippsbrunnen Riesling GG (Auction) opens clear, cool and precise on the chalky, still-reductive nose. Bone dry (0.9 grams per liter of residual sugar), this is a pure, close-meshed, salty, stony, straightforward, grippy and characterful Riesling from the cool Zellertal that builds the bridge from the Pfalz to Rheinhessen. 300 bottles are to be auctioned in November this year. Tasted in August in Wiesbaden.”