Rött vin

2020 Simonsig Cape Blend, Simonsig Estate

nr 284901

I den nya årgången 2020 av Simonsig Cape Blend har Johan Malan valt att ökat andelen Cabernet sauvignon och andelen fat och dessutom uppdaterat flaskans utseende. Resultatet är smash in i mål!

Pris 95 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 6 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Simonsig Estate

Ursprung
Stellenbosch

Druvor
58% cabernet sauvignon, 38% pinotage, 4% shiraz

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Inbjudande intensiv doft av svarta vinbär, björnbär, blåbär, sötlakrits, enbär, peppar och kryddor. Vinet är generöst smakrikt och medelfylligt med en tillgänglig struktur där tanninerna är mjukt inlindade och eftersmaken är älskvärt fruktdriven.

Passar till
Passar till lamm, rostat ankbröst, smakrika rätter av fläskkött och grillat kött.

Lagringspotential
Från nu till 2025

Mer information

Om produkten

”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med deras roll som pionjärer inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans och Liza Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Bland annat var han först att buteljera mousserande vin gjort enligt den traditionella metoden (idag känt som Méthode Cap Classique) i form av Kaapse Vonkel år 1971. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av den numera avlidne Frans söner; François Malan (som sköter om vingårdarna) och Johan Malan (som är egendomens wine director som år 2020 utsågs till  ”Diners International Wine Maker of the Year ”). Barnbarnen François-Jaques, Christelle och Michael utgör tredje generationen som idag också är involverade i företaget, bland annat utsågs Michael Malan nyligen till Cellarmaster på gården.

2013 var den första årgången av Simonsig Cape Blend, men rankorna har producerat druvor till Simonsigs andra viner i många år. Cabernet sauvignondruvorna kommer från världens enda (vad man vet) vingård planterad som en labyrint. Därifrån kommer även deras dyrare vin, Labyrinth. Druvorna plockas för hand och vinifieras separat. Vinet lagras till största delen på franska ekfat och en mindre del amerikanska. En del av vinet lagras även på ståltank för att behålla och lyfta fram den fina frukten. Cape blend ingår i en certifiering som främjar hållbar utveckling inom vinnäringen i Sydafrika. Ett husvin i ordets rätta bemärkelse