Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Simonsig Chardonnay, Simonsig Estate
nr 2032012020 Simonsig Chardonnay är ett torrt vin med smakrik, generös fruktighet och en fin balans mellan smörig fyllighet och fräsch syra. Perfekt till fisk! Allt om Mat: “Ett bra köp!”
Pris 98 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Simonsig Estate
Ursprung
Stellenbosch
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
I doften finns ett ungt och fruktigt anslag med toner av gula äpplen, tropisk frukt som ananas, litchi och mango, samt apelsin, kryddnejlika och hint av fat. Torr och medelfyllig smak med fin rondör och insmickrande, generös fruktighet. Vinet har en fin balans mellan frukt och syra med härligt fylliga toner.
Passar till
Smakrika fisk- och kycklingrätter, gärna med grill-eller stekyta.
Lagringspotential
Från nu till 2025
Mer information
Om produkten
”Simonsig” är afrikaans för ”Simons utsikt” och som namnet antyder ligger ägorna vid foten av Simonsberg. Namnet Simonsig är dock kanske främst förknippat med pionjärskap inom Sydafrikansk vinmakning. Familjen Malan kom till Sydafrika år 1688 då Jaques Malan klev av skeppet vid kapudden, men det skulle dröja fram till 1952 innan Frans Malan köpte Simonsig Estate i Stellenbosch. Frans var en riktig pionjär och bidrog på många sätt till viktiga innovationer inom vinmakningen och vinnäringen i regionen som kom att sätta Sydafrika på vinkartan. Frans Malan grundade redan 1978 en förskola och en fotbollsplan till vingårdsarbetarnas barn för att barnen skulle kunna växa upp i trygghet. Han var också en av grundarna till Stellenbosch Wine Route som besöks av hundratusentals turister årligen. Idag drivs gården av Frans söner; Francois och Johan och deras barnbarn Francois-Jaques, Christelle och Michael
Första årgången av Simonsig Chardonnay såg dagens ljus 1978. I årgång 2020 har man använt druvorna från en relativt ny vingård planterad med tre chardonnay-kloner från Bourgogne. Vinet genomgick ingen malolaktisk jäsning och har lagrats på 32% nya franska fat i 11 månader tillsammans med sin jästfällning för ökad komplexitet. Resultatet är ett mycket användbart allround-vin som passar såväl till aperitif som till fisk och kyckling.
Winetable.se – Pär Strömberg (2022-10-11) ”Gulfruktig med toner av smör, popcorn och mjuka ekfat. Fyllig och välbalanserad mellan solvarm frukt och sval frisk syra. Efterspelet vittnar om örter och en kryddighet där vanilj finner en naturlig hemstad. Gott till stekt strömming, citron och dragonkyckling och till Ceasarsallad.”
DinVinguide.se – Magnus Reuterdahl (2022-10-05): ”Det görs mycket bra vin i Sydafrika och de senaste åren känns det som många där har höjt sin nivå lite extra. Det man framförallt har gjort är att lyfta fram det rena och fräscha i vinerna. Simonsig i Stellenbosch är en producent jag gärna återkommer till. Detta vin är ungt, fräscht och smakrikt. I smaken finns tropisk frukt, gula äpplen och solmogna citrusfrukter. Det har en bra syra, lätt kryddiga fat som ger struktur och liten smörighet. Avslutet är fylligt och fräscht! Testa denna med en kycklinggryta eller klassikern höns i curry.”
Allt om Mat (13/2020): “Ett bra köp!”
Expressen, Gunilla Hultgren Karell (01-2021): ”10 riktigt bra trotjänare på Systembolaget: Generöst och fruktigt med stråk av gula äpplen, melon och vanilj. Mycket smak utan att vara klumpigt. Gärna till fisktacos med guacamole och mangosalsa. Betyg: 4 av 5.”
Hello Winelovers, Bength och Jens Frithiofsson: ”Veckans vin, vecka 50, 2020: Simonsig Estate är en känd etikett i vinhyllan hemma och just denna chardonnay har lite över 20 år på bolaget. Det här är konsekvent och prisvärd vinhantering som för 94 kronor sparkar upp dörren med typisk sydafrikansk charm. Smörig, tropisk med fyllig frukt och frisk syra. Fatlagring och klassisk vinifiering ger ett självklart sällskapsvin men även en karaktär som gifter sig väl med stekt spätta med remouladsås.”