Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2020 Un Jour, Clos d’Un Jour
nr 95320012020 Un Jour är Ett klassiskt och kraftfullt vin gjort på Malbec-druvan i dess hemort Cahors. Lagrad på franska ekfat i upp till två år.
Pris 249 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Ungdomligt fruktig doft med toner av mörka plommon, körsbär, lila blommor, peppar och färska örter. Smaken är storslaget maffig med druvtypiskt rejäla tanniner som backas upp av en frisk syra och ungdomlig fruktighet. Den långa kryddiga eftersmaken klingar av i angenämt florala toner och en mörk fruktighet.
Passar till
Ett stort och smakrikt vin som bör serveras med kraftiga smakrika kötträtter, gärna med fetare tillbehör och såser.
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Lagra gärna så länge som 10 år eller mer. Vill du dricka redan nu, lufta i karaff 3-4 timmar före servering
Om produkten
Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique och Stéphane Azemar år 2000, ivriga att arbeta tillsammans för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställda på att lyckas restaurerar paret Azemar vingårdarna och moderniserar vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Azemars med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. De jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.
2020 Un Jour är deras toppvin som görs på ekologiskt odlade och handskördade malbecdruvor som växer på lerjord med mycket krita. Vingårdarna omfattar totalt 6,5 hektar och ett urval av de bästa druvorna ifrån dessa parcell kommer att vinifieras och buteljeras som Un Jour. Jäsning sker på temperaturkontrollerade ståltankar varefter vinet lagras i ett och ett halv till två år på ekfat.
Dinvinguide.se (Sofia Ander, 2022-10-28): ”Kralligt är förnamnet, rejält är efternamnet. Lagring är ordern. Mullig som få – skogsbär, viol, kryddiga fat och oändlig potential. Inte ett vin för alla, men för många efter lagring. Särskilt för oxkinden och grytan. Platsen är Cahors och druvan därmed malbec.”
Winetable.se (Pär Strömberg, 2022-10-28): ”Ekologisk malbec av snyggaste snitt, nattsvart elegans och ockult svansföring. Syrliga svartfruktiga bär, blåbär, mineraliska järn -och blodtoner, örter och mynta. Torrt, tuggigt, kraftfullt och spännande med en stilfull parant expressiv komplexitet.”