Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Bernkasteler Badstube Kabinett, Joh. Jos. Prüm
nr 58359012021 Bernkasteler Badstube Kabinett är signerad rieslingmästarinnan Katarina Prüm i tyska Moseldalen. En stor riesling – nu i nya årgång!
Pris 349 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Doft och smak
Doften är ännu mycket ung, med förtjusande toner av solmogen stenfrukt, mineral, gula äpplen och vita blommor. Smaken är frisk och slank där frukten och de söta tonerna från de senskördade druvorna ramas in av en integrerad syra som för tankarna till citron och lime. Mycket lång avslutning med en elegant fruktsötma.
Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry.
Lagringspotential
Från nu till 2038
Mer information
Om produkten
Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).
Vingårdsläget Bernkasteler Badstube är den ytterligaste vingården i Mosel ägd av Joh. jos. Prüm. Den ligger granne med Graacher Himmerlreich och är mer västligt exponerad än grannen (vilket ger längre eftermiddagssol) och är inte riktigt lika brant – däremot är jordmånen betydligt djupare. Vingården producerar underbart delikata och floralt expressionistiska viner. Vinerna har också en annan tyngd än de från Graacher Himmelreich. Syran är oemotståndligt frisk och vinerna tillhör några av de bästa från Mosel.
Vinet har en tilltalande liten ton av restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman. Kabinett är ett av de sex olika prädikat som används på tyska viner – termen är mycket vanligt förekommande i Moseldalen för att beskriva viners stil. Vinerna definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället och Tyskland har strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse). En kabinett måste ligga mellan 67-82° oechsle och är således den lättaste och torraste stilen (även om en liten touch av restsötma ofta kan förnimmas). Vinerna ligger ofta på mellan 7-8% alkohol och vinernas sötma är vanligtvis under 9 gram socker per liter (vilket definieras som torrt enligt EU). Termen kabinett har lånat sitt namn från engelskans ”cabinet” – före 1971 användes det på de flesta tyska vinstilar som ett tecken på kvalitet men är därefter skyddat. Vinerna får ej chapitaliseras, det vill säga att inget socker får tillsättas. Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.