Rött vin

2021 Bona Fide Pinot Noir, Crystallum

nr 9223401

Crystallums vingårdsspecifika Pinot noir Bona Fide. Vinets namn betyder In Good Trust och beskriver relationen som bröderna Finlayson har till Familjen Lötter som äger vingården. Släpps i ytterst limiterad upplaga i Systembolagets webblansering den 20 oktober.

Pris 359 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 3 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Crystallum

Ursprung
Hemel-en-Aarde

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är charmigt rödfruktig med toner av mogna salta jordgubbar, hallon, granatäpple,  körsbär, nejlika, kanel, choklad och örter som rosmarin och mynta. Vinet är enormt komplext, med te-liknande tanniner, frisk syra och lång, mineraliska eftersmak i en stil som balanserar burgundiska influenser med det bästa av nya världen.

Passar till
Detta vin har många matchningsmöjligheter med sin eleganta tanninstruktur och rena fruktighet – matcha gärna med kyckling, fläskfilé och pasta, grillad biff, hjort och hårda ostar.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information

Om produkten

Crystallum Wine personifierar framtidens Sydafrika. Och det kanske inte är så konstigt – den lilla familjeägda egendomen drivs av bröderna Andrew och Peter-Allan, söner till den man som var en av pionjärerna för odling av druvan pinot noir i regionen Hemel-en-Aarde redan på 80-talet: Peter Finlayson (som grundat familjevineriet Bouchard Finlayson Winery). Just namnet Finlayson är djupt förknippat med vinmakning i Sydafrika och de båda bröderna utgör tredje generationens Finlaysons som klivit in i vinbranchen. Men att så skulle ske var ingen självklarhet; medan Andrew är utbildad arkitekt, studerande Peter-Allan filosofi och ekonomi innan vinmakarkallet drog de båda bröderna tillbaka till vinets värld och de bestämde sig för att starta ett helt eget vineri tillsammans i slutet av 00-talet. Resultatet blev Crystallum Wines där de delar upp arbetet genom att Andrew sköter om vingårdarna medan Peter-Allan utövar sin magi i vineriet.

Att bröderna sedan dess varit lyckosamma råder det inget tvivel om: Tim Atkins MW räknar Crystallum som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2021 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till den högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 1er Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Crystallums viner. 2021 var även året då Peter-Allen utsågs till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap.

Vingårdar
Crystallum Wines grundades 2007 och den årliga produktionen låg då på blott 4,000 flaskor sauvignon blanc. Året därpå introducerades såväl pinot noir och chardonnay, som idag har blivit brödernas signum. Numera består produktionen enbart av dessa burgundiska druvsorter och vinportföljen består av såväl vingårdsspecifika viner samt blends mellan olika vingårdar.

Precis som många unga vinmakare i Sydafrika började bröderna sin bana med att köpa frukt från odlare de litade på i distriktet Hemel-en-Aarde som åtnjuter ett sällsynt svalt klimat för att vara Sydafrika. Här finns landets bästa chardonnay- och pinot noir-druvor, som kan ge Bourgogne en god match. Det dröjde inte länge innan de istället började arrendera vingårdar på långtida kontrakt. På senare år har man ökat sina egna vingårdsägor för att säkerställa att framtidens tillgång på druvor är av yttersta kvalitet. De egna vingårdarna består av: Cinema (i hjärtat av Hemel-en-Aard Ridge), högt belägna Elandskloof, rurala Shaw’s Mountain (som var brödernas första egna vingård), Vrede som är belägen i en dalgång och Kerksaal (kyrkosalen). All frukt handskördas och förs därefter till vineriet i Hemel-en-Aarde.

2021 Bona Fide Pinot Noir görs på 100% pinot noir som odlas av familjen Lötter som haft kontrakt med familjen Finlayson i mer än 30 år. 30% av frukten avstjälkas innan de vinifieras i ståltank varefter de lagras i 11 månader i 20% nya franska ekfat.