Vitt vin

2021 Charlemagne Grand Cru, Domaine de la Vougeraie

nr 9270401

2021 Charlemagne Grand Cru – från de mest prestigefyllda lägena på Corton-kullen kommer detta briljanta vin som med sin förföriska frukt kan göra det svårt att gömma undan dessa för lagring. Jasper Morris MW 93-95 poäng

Pris 2399 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt
Lanseringsdatum07/12/2023

Beskrivning

Producent
Domaine de la Vougeraie

Ursprung
Corton-Charlemange Grand Cru AOC

Druvor
100% chardonnay

Alkoholhalt
12,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Elegant men intensiv doft av citrus, vita blommor, apelsin, mineral, citronzest samt lätt ton av fat. Vinet utmärks särskilt av sin närmast flint-krutrökiga aromatik som greppar tag med sin fruktiga kryddighet, tyngd och koncentration. Fin balans mellan frukt, syra och kropp som avrundas i en lång, kryddig eftersmak.

Passar till
Prova till smakrika ostar som Epoisses eller Langres. Stekt fisk med vitvinssås, ugnstillagade skaldjur och kyckling är också bra följeslagare.

Lagringspotential
Från nu till 2040

Mer information
Kyl ner vinet till 8 grader och lufta i karaff 30 minuter före servering.

Om produkten

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2021 Charlemagne Grand Cru kommer från de två legendariska parcellerna En Charlemagne och Le Charlemagne – delar av den större grand cru-vingården Corton-Charlemagne som ligger inklämd mellan byarna Pernand-Vergelesses och Aloxe-Corton – precis norr om Beaune. Namnet kommer av att kejsaren Charlemagne (Karl den Store på svenska) sägs ha ägt vingårdarna på kullen – men de första nedskrivna beviset på vingårdar som bar hans namn var Clos de Charlemagne som dateras till 1375. Anledningen till att vingårdarna planteras med både vita och röda druvor sägs vara för att Charlemagnes fru föredrog när han drack vitt vin – det färgade nämligen inte hans skägg rött.

Domaine de la Vougeraie äger totalt 0,489 hektar av vingårdarna Le Charlemagne (brant soldränkt vingård mellan Aloxe-Corton och Pernand-Vergelesses på en höjd av 250-320 meter, jordmånen är vit och kalkrik) och En Charlemagne. Rankorna är planterade mellan 1954-1990 och ligger på syd/sydvästliga sluttningar. Planteringsdensiteten är 10 000 rankor per hektar. Båda dessa vingårdar har arbetats helt ekologiskt sedan 1998 respektive 2012.

Fermentering startade i rostfria ståltankar och avslutades i ekfat. Lagringen skedde under 16 månader på mediumrostade ekfat från centrala Frankrike samt Cîteaux, varav 28% var nya. Under lagringen utförde man viss mängd bâtonnage.

Jasper Morris MW, Inside Burgundy, 93-95 poäng: ”Glowing pale yellow. A slight reduction, this time more on the fruit than the wood. A lively fruit with good acidity and exceptional tension at the back, lively citrus, minerals wherever you look, and a long clean balanced finish. More minerals than flesh in 2021”