Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2021 Estate Pinot Noir, Paul Cluver
nr 7540201Paul Cluver är en imponerande pionjär i sydafrikanska kustregionen Elgin som räknas som en av landets bästa vinproducenter enligt Sydafrikaexperten Tim Atkins MW. Deras ytterligt eleganta Estate Pinot Noir är ett klockrent exempel på det ”nya” progressiva Sydafrika – sydafrikansk pinot noir när det är som allra bäst. Tim Atkins: 93 poäng
Pris 239 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Doft och smak
En charmig rödfruktig doft med toner av mogna jordgubbar, körsbär, lakrits, söta kryddor och örter. Vinet har en mycket elegant kropp med mjuk tanninstruktur, frisk syra och lång eftersmak i en stiltypisk stil och med stor balans och komplexitet.
Passar till
Detta vin har många matchningsmöjligheter med sin eleganta tanninstruktur och rena fruktighet – matcha gärna med kyckling, fläskfilé och pasta, grillad biff, hjort och hårda ostar
Lagringspotential
Från nu till 2031
Mer information
Om produkten
Paul Cluver är en av sydafrikanska kustregionen Elgins allra klarast lysande stjärnor. Idag är det fjärde generationen som farmar marken som familjen ägt de senaste 120 åren och man är en av anledningarna till att Elgin överhuvudtaget hamnade på kvalitetsvinkartan. Gården drivs av managing director Paul Clüver, hans fru Songvei och deras fem barn. Till sin hjälp har de källarmästare Andries Burger och vinmakare Anne van Heerden. Bourgognebaserade konsulten Martin Prieur har också varit en stor del av den ständiga utvecklingen och förfiningen av familjens viner. På familjegården – De Rust – arbetar de enligt principen att vara vördnadsfull inför miljön och sin omgivning och man var en av pinjärerna att börja odla enligt hållbara odlingsprinciper – så kallad sustainable farming. Elgin är ett så kallat Cool Climate Area och ett av de svalaste i Sydafrika. Här drar man fördel av närheten till havet och svalkande havsvindar, vilket gör att de annars så svårodlade pinot noir och riesling trivs bra. I Paul Cluvers händer blir druvorna av sådan kvalitet att prestigeserien Seven Flags länge har setts som benchmark för hur viner från området skall smaka. Tim Atkins MW räknar Paul Cluver Estate som en av Sydafrikas ”First Growths” i sin 2022 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikationerna man kan få i Bordeaux: 1ème Cru Classé – ett betyg som säger någonting om vilken upplevelse det är att njuta av Paul Cluvers viner.
Idag är Paul Cluvers ägor planterade med 22,9 pinot noir vilket utgör 30% av planteringarna. De första rankorna planterades 1990 och de senaste planteringarna genomfördes 2018. Jordmånen är mestadels förvittrad Bokkeveldskiffer med underliggande lager av lera på 280-400 meters höjd. Druvorna till 2021 Paul Cluver Pinot Noir kommer från de burgundiska pinot-klonerna 667, 777, 113, 115 och PN5. Druvorna skördas för hand och den första sorteringen sker redan in vingården. Vinet kallmacereras initialt i 6-8 dagar och man låter därefter alkoholjäsningen till största del starta naturligt (i några utvalda fat tillsätts jäststammar från Bourgogne). Vinet genomgick full malolaktisk jäsning i franska ekbarriquer och därefter följde fatlagring på 20% ny ek (med resterande del fat som använts 3-4 gånger) i 12 månader på sin jästfällning. Under vinifieringen används inga animaliska produkter och vinet passar därför dig som är vegan.
Växtsäsongen 2021 åtnjöt medelvarma dagar och svala nätter som skapade ideala förhållanden för druvorna. Skörden av pinot noir startade den 22 februari och pågick till den 16 mars. Druvorna skördades under morgontimmarna och fördes till vineriet där de förvarades svalt under natten för att bebihålla optimal kvalitet.
Tim Atkins: 93 poäng ”There’s a self-confidence about this wine that’s really appealing, with everything in its correct place. Savoury, deftly wooded and refreshing, it has fine tannins, goji berry and pomegranate fruit, lots of acidity and energy and unhurried, understated concentration.”