Halvsött vin

2021 Zeltinger Sonnenuhr Spätlese, Joh. Jos. Prüm

nr 5403101

2021 Zeltinger Sonneuhr Spätlese är en knivskarpt syrlig riesling med restsötma, från ultraklassika Joh. Jos Prüm. En stilstudie i högklassig tysk riesling! Matcha till ostbrickan för en given succé! Mosel Fine Wine: 94 poäng!

Pris 419 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 3 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Joh. Jos. Prüm

Ursprung
Mosel

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
7%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en frisk och aromatisk doft med inslag av mogna äpplen och päron, rökiga mineraler samt en lätt blomdoft från kaprifol, mint, citronmeliss och gardenia. En frisk och generös smak med krämiga toner av frukt, marsipan och hasselnötter. En frisk syra med tydliga mineraltoner ger en bra kontrast till rondören i vinet. Lång eftersmak.

Passar till
Perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi,  eller fisk eller kyckling med curry.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information

Om produkten

Få egendomar kan skryta om att ha producerat viner av absolut toppkvalitet i över ett halvt sekel, men det kan Joh Jos Prüm. Mosel är den mest kända och ansedda regionen i Tyskland och Prüm kan glädja sig åt att ha vingårdar i de mest attraktiva delarna, som exempelvis Wehlener Sonnenuhr (6 hektar), Zeltinger Sonnenuhr (3 hektar) samt Graacher Himmelreich (3,5 hektar). Familjen Prüm har verkat i Mosel sedan 1100-talet och Johann Josef Prüm grundade den nuvarande egendomen år 1911. Manfred Prüm har stått för driften sedan 1969 och idag är det hans dotter Katharina Prüm som står vid rodret. Sedan slutet på första världskriget anses de vara en av Tysklands absolut bästa producenter och är lite av arketypen för Moselviner med högt restsocker, knivskarp syra samt viner som har enorm potential i vinkällaren. Joh Jos Prüm är en av nio vinfirmor i Tyskland som har rankats med fyra stjärnor av Gault Millau. Den 13,5 hektar stora egendomen omfattar cirka 70 procent oympade vinstockar (eftersom vinlusen phylloxera inte trivdes i den här typen av skifferjord). Prüm lanserar ofta sina viner några år senare än sina kollegor. I fallet Joh. Jos. Prüm så är fallen där de gör torra viner få och långt emellan och deras fruktigare viner öppnar upp för många spännande matchningsmöjligheter – vinet kommer att passa väl till de flesta fräscha bärdesserter, men kommer också att bli en given succé till ostbrickan, till gåsleversnittarna, eller till riktigt stark mat (eftersom sötman mildrar hetta).

Flaskor från vingårdsläget Zeltinger Sonnenuhr Spätlese är ovanliga att hitta då familjen Prüms Sonnenuhr-vingård i byn Zeltingen är mycket liten. Vingården ligger i det allra nordligaste läget och ligger granne med Wehlener Sonnenuhr. Båda lägena har tagit ett namn efter det solur som stoltserar bland rankorna och som syns tydligt från andra sidan floden. Vingårdsläget har ungefär samma solexponering och branta läge som sin granne men är är topplagret mycket grundarna och rankorna når den hårda skifferstenen nästan omedelbart. Detta får till följd att rankorna måste kämpa för att få vatten – något som självklart påverkar skördens storlek och vinernas karaktär. Familjen Prüms ägor består av 60-70-åriga rankor som omringar soluret. Vinerna blir mycket komplexa med toner av sten och rök. Stilen är djupt kompakt och syran är något lägre än vinerna från grannvingården – detta väger de upp med sin höga komplexitet, runda munkänsla och stora lagringsbarhet. Vinet har en uttalad restsötma, men Joh. Jos Prüm har som policy att aldrig avslöja den exakta sötman.

Årgång 2021 är en för området och nutiden en atypisk årgång, markerad av sin relativt klassiska (svala och blöta) växtsäsong som tack vare ett varmt och fint avslut ändå lyckades mogna frukten. Vintern var förhållandevis mild och följdes av en sval och våt vår som avslutades med en rejäl frost-attack under maj. Tack vare den svala våren så vart det dock ingen större skada på skörden då knoppsättningen knappt hade börjat ännu. Den svala och blöta våren beskrevs dock av många vinmakare som en ”blessing in disguise” eftersom att den tillhandahöll rejält med vatten för den kommande växtsäsongen.

Sommaren fortsatte i svårhetens tecken med såväl regnigt som molnigt väder och under juli månad regnade det mer än de 3 senaste årgångarna kombinerat. De enorma mängder regn som föll resulterade i ganska signifikanta utbrott av röta i vingårdarna (dock inte den bra sortens röta i detta fall). Rent generellt sett påminde årgången väldigt mycket om dom som var standard för 20 till 30 år sedan.

Under september var dock många vinmakare oroliga över om druvorna någonsin skulle mogna, men vädret blev dock varmare och druvorna uppnådde slutligen mognad för att sedan skördas under oktober och november månad (i genomsnitt 3-4 veckor senare än de 3 tidigare årgångarna).

Årgång 2021 kan allt som allt beskrivas som en elegantare, mer klassisk årgång som definieras av sin förhållandevis låga sockernivå, låg alkohol, höga intensitet och påtagliga syra – på grund utav detta så producerades inte någon nämnvärd mängd vin av viner ovanför spätlese-nivå och knappt några viner alls producerade med botrytiserade druvor (Delvis då årgångarna innan har producerat exceptionella botrytiserade viner som ännu inte släppts på marknaden).

Spätlese kan direktöversättas till “sen skörd” och är ett så kallat prädikatsvin som definieras av druvornas sockernivå vid skördetillfället. I Tyskland har man strikta miniminivåer för mustvikten (som mäts i skalan oechlse) där en spätlese måste ligga mellan 76-90° oechsle (de ligger med andra ord generellt mitt emellan kabinett och auslese i söthetsgrad – men det är tillåtet att jäsa ut en spätlese så att den blir helt torr, de kallas då spätlese trocken). Vinstilen är perfekt som en aperitif tillsammans med hårdostar som Gruyère och Comté, till fisk som serveras rå och gärna med heta eller kryddiga inslag som till exempel ceviche eller sushi, eller fisk eller kyckling med curry. Ett tips är att alltid kolla alkoholhalten om man är osäker på sötman: desto lägre alkoholhalt desto sötare kan vinet antas att vara.

Mosel Fine Wine 64 edition, 94 poäng: ”The 2021er Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese has a slightly reductive yet beautifully smoky nose of flint stone, greengage, verbena, lime tree, and minty herbs. The wine proves dynamic and focused on the palate, with lively but ripe acidity and more creamy elements joining the party as it evolves. The finish is very long and focused, with delicate notes of orange blossom, almond, and grapefruit. This is a superb Spätlese in the making. 2031-2051”