Vitt vin

2022 Amphora Sauvignon Blanc, Gabriëlskloof

nr 9435301

Amphora Sauvignon Blanc är en del av Gabriëlskloofs mer experimentella sortiment som produceras i väldigt limiterade upplagor. Detta vin är gjort på 100 % sauvignon blanc som sedan skördats för hand och lagrats i amforor.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Gabriëlskloof

Ursprung
Western Cape

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
13,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en intensiv och komplex doft med aromer av apelsinblomma, persika, svartvinbärsbland, kryddor och torv. Smaken är fyllig och domineras av snarlika aromer som i doften med additionen av viss nötighet och mineralitet som kombineras med en viss tanninstruktur och en fräsch syra som bryter igenom vinets kropp.

Passar till
Smakrika fisk och skaldjursrätter

Lagringspotential
Dricks med fördel nu men kan lagras 5-7 år

Mer information

Om produkten

Gabriëlskloof är en familjestyrd egendom i den sydafrikanska kustregionen Walker Bay, beläget mellan två bergskedjor och med närhet till Atlanten. När företaget grundades år 2001 av affärsmannen Bernhard Heyns var det en gammal dröm som blivit verklighet. Tillsammans med den lokale druvbonden Barry Andersson fann man en gård strax utanför Bot River. Gården gick då under namnet ”Avontuur”, och var en mark där man tidigare odlat vete. Det visade sig snabbt att marken hade stor potential för att framställa högkvalitativa premiumviner, och idag – över 20 år senare – är gården fortfarande en framgångsrik, familjedriven angelägenhet.

I vineriet basar Bernhards svärson Peter-Allan Finlayson, som 2021 blev utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report som ett slutgiltigt erkännande för sin enorma skicklighet och kunskap. Peter-Allan är mest känd för egna vineriet Crystallum Wines (som han driver tillsammans med brodern Andrew), och precis som på Crystallum arbetar Peter-Allan med så lite mänsklig intervention i vinmakningen. Allt arbete sker för hand och ett miljömässigt hållbarhetstänk genomsyras i besluten som fattas.

Ankomsten av Peter-Allan Finlayson som källarmästare 2014 inledde en ny och spännande era för företaget, speciellt med sina vinprojekt så som The Gabriëlskloof Range (med fokus på egna vingårdarna och som kan drickas direkt vid lansering), The Landscape Range (med fokus på toppvingårdarna och de äldsta rankorna, som gärna behöver lagras innan de avnjutes) och The Projects Range (där Peter-Allan kan experimentera med alternativa jäsnings- och lagringsmetoder). Viner som haft en återkommande plats i kritikers val av vin de senaste åren.

Tim Atkins MW räknar Gabriëlskloof som en av Sydafrikas ”Second Growths” i sin 2021 Cape Classification, vilket är en tydlig blinkning till en av de högsta klassifikation man kan få i Bordeaux: 2ème Cru Classé.

2022 Amphora är ett vin ur Gabriëlskloofs ”Project Range”. Vinet är gjort på 100% Sauvignon Blanc som fått växa ca 300 meter över havet, vilket förlänger mognadsprocessen och ger optimala förutsättningar för en aromatisk Sauvignon Blanc med generös syra.  Druvorna har skördats för hand, pressats i hela klasar och har sedan fått jäsa i Amforor. Det har sedan fått lagrat i 10 månader i dessa amforor, som varierar i storlekar – mellan 500L och 860L – de är porösa, utan ytbehandling på insidan, vilket möjliggör den perfekta mängden mikrooxidation under mognad.

Dagens Nyheter, Alf Tumble (2023-05-04): ”Betyg 5/5. En anledning att lagra vin på amforor är att vinet syresätts försiktigt och inte tar smak av ekfat. I det här vinet verkar även de mest spetsiga aromerna från sauvignon blanc rundats av vilket resulterat i ett mjukare vin med extra fyllnad. Snygg örtighet och fint grepp utan bitterhet. Nässlor och getost vore toppen!”

Svenska Dagbladet (2023-05-17): ”5 tärningar: Amphora Sauvignon Blanc visar egendomens experimentella ådra, där druvor från kustregionen Walker Bay skördas för hand och lagras på amforor. Liten produktion av spännande vin som har något stram men finstämd frukt, aromatisk frukt och kryddig ton. Sommarens allroundvin som passar både lagrade hårdostar som nygrillat.”