Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Bourgogne Blanc, Domaine Etienne Sauzet
nr 9447801Etienne Sauzets hyllade Bourgogne Blanc lagras på äldre ekfat, två, tre och fyra år gamla, och druvorna kommer från tre av domänens vingårdar i Puligny-Montrachet. Här har du möjlighet att njuta en av vinvärldens stora giganter till en rimlig peng – utsökt balanserat med gyllene gul frukt, äpplen, lätt rökigt och en lång, kryddig eftersmak. Drick inom 10-15 år.
Pris 479 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Domaine Etienne Sauzet
Ursprung
Bourgogne AOC
Druvor
100% chardonnay
Alkoholhalt
12,5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Ej provad
Passar till
Fiskrätter – gärna med smörbaserade såser, fågel, kalv
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Etienne Sauzets hemsida
Om produkten
När Etienne gick bort 1975 var det inte uteslutande dottern Colette som tog över – hon hade nämligen gift sig med Jean Boillot som hade en egen firma och ägorna kom sedan att delades upp mellan deras tre barn. Samtliga syskon har förvaltat arvet väl med egna blomstrande rörelser, men familjenamnet ”Domaine Etienne Sauzet” kom att tillfalla yngsta barnbarnet Jeanine Boillot och hennes man Gérard Boudot. Många var inledningsvis rädda att storhetstiden skulle vara över nu när Etienne var borta, men Gérard Boudot visade sig snabbt vara synnerligen skicklig vinmakare som förvaltat arvet väl och numera anses han till och med ökat kvalitén ytterligare. Den volym som försvann i samband med arvisskiftet har Gérard och Jeanine vägt upp genom att köpa druvor från pålitliga och högkvalitativa odlare. Idag drivs egendomen av Gérard och Jeanine och deras dotter Emilie och hennes man Benoît Riffault. Sancerre-bördige Benoît började som en praktikant år 2002 men kom med tiden att gifta in sig i familjen och är nu en del av den framgångssaga som ännu bara sett sin början.
Vinerna från Sauzet är eleganta och finstämda med fin fruktighet i kombination med mineraltoner och väl avvägd användning av fat. Hans viner är ett ypperligt exempel på betydelsen av växtplats och ”terroir”. Alla Sauzets viner visar upp olika personligheter beroende på ursprung. Boudot understryker att vinifikationen skiljer sig från år till år beroende på årgångens förutsättningar vilket innebär att man måste vara flexibel i sitt arbete, men att i en given årgång så vinifieras de flesta vingårdslägen på nästan identiskt sätt. Efter att skörden har bärgats skickas druvorna snabbt till vineriet och pressas mycket varsamt i pneumatiska pressar. Efter nedkylning jäser vinerna i ekfat vi ungefär 20ºC, en process som beroende på årgång kan ta allt från 2 veckor till ett par månader. Processen övervakas noggrant. Man använder sig av ca 1/3 nya fat i 10-18 månader där vinerna genomgår malolaktisk jäsning och får vila på sin fällning. Längden i ekfat bestäms av vinets ursprung, 10 månader för Bourgogne, 12 månader för kommunviner och upp till 18 månader för Premier och Grand crus. Viss bâtonnage sker under tiden om än utan överdrift. Slutlagring sker på rostfria ståltankar i 6 månader varefter man sedan filtrerar vinerna mycket försiktigt innan buteljering.
Samtliga rankor som producerar druvor till Etienne Sauzets Bourgogne Blanc kommer från tre parceller i kommunen Puligny-Montrachet och Meursault – jordmånen är en mix av lera och kalk. Rankorna (vars snittålder är 50 år) växer med sydöstlig exponering och är uppbundna enligt guyot-metoden. Vinet är producerat enligt biodynamiska principer. Pressningen skedde i varsamma pneumatiska pressar och jäsningen ägde rum i ståltankar. Den efterföljande fatlagringen ägde rum i 12 månader på gamla ekfat (10% ny ek och resten 1-3 åriga tunnor) följt av 6 månader på ståltank innan buteljering.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!
Vinexperternas omdömen
Burghound: ”Aged half in wood, half in steel with only <10% of the portion in wood being new – from Puligny vines. Aromas of petrol, lemon zest and various white orchard fruit lead to beautifully textured if not especially dense flavors that possess good cut and punch on the nicely persistent finale. Worth considering.*Burghound Outstanding Top Value!*”
Jasper Morris: ”A mix from below Puligny and Meursault. Very pale in colour. A slightly waxy note to the nose, not quite in place. All in white fruit with a certain amount of nuance, indeed this continues extremely well through to the back of the palate, very appetising. Just the bouquet to put in place. Drink from 2025-2028.”
The Wine Advocate (William Kelley): ”Sauzet’s 2022 Bourgogne Blanc bursts with aromas of pear, white flowers and toasted nuts, followed by a medium to full-bodied, satiny and saline palate that’s fleshy but vibrant. It’s based on domaine fruit, complemented by some 15% that’s bought in. Benoît Riffault is pleased with his 2022s, and with reason, as it numbers among his finest vintages to date. His harvest dates were more or less the same as in 2020, which is to say, relatively speaking, a little earlier, and that translates to impeccable balance across the board. But what are the rudiments of winemaking at this address today? Hand-harvested fruit is pressed without crushing, the press cycle lasting around three and a half hours and performing ”quite a few,” which is to say more than 20, rotations. The must is sulfited at the end of the press and settled for 24 hours, but Riffault retains most of the lees, fermenting in wood with ambient yeasts. Larger formats, including foudres, now complement 228-liter Burgundian barrels. The wines are racked to tank in July-August before the new vintage, whereas the premiers and grands crus spend as much as six months on their lees before bottling. All of Sauzet’s wines are bottled with high-quality unbleached and unwaxed natural cork.”
Vinous (Neal Martin): ”The 2022 Bourgogne Blanc, aged in one foudre and 10 barrels, has an attractive, lilting bouquet with red apple and light pear scents. The palate is slightly bitter on the entry, with modest depth, and just a little short on the finish at the moment.”