Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.

2022 Langhe Rosato, Josetta Saffirio
nr 7244801Senaste årgången av Josetta Saffirio 2022 Langhe Rosato! Ett läskande rosévin gjort på nebbiolo-druvor, perfekt att matcha till vårens och sommarens rätter eller att avnjuta som aperitif.
Pris 139 kr
Kropp
Sötma
Syra
Beskrivning
Producent
Josetta Saffirio
Ursprung
Langhe DOC
Druvor
100% nebbiolo
Alkoholhalt
13%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Livlig och bärig doft med toner av röd grapefrukt, smultron, persika, hallon och örter. Smaken är knastertorr och angenämt frisk med en klingande stringens och fräschör som perfekt balanserar upp den juicigt bäriga fruktintensiteten. Läskande läckert men samtidigt imponerande seriöst!
Passar till
Detta fräscha och fruktiga vin passar perfekt till skaldjur, fisk eller kyckling. Perfekt buffévin eller som aperitif.
Lagringspotential
Från nu till 2026
Mer information
Om produkten
En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.
Årgång 2022 Langhe Rosato är den nionde upplagan av Josetta Saffirios rosévin. Vinet görs på nebbiolodruvor från samma vingårdar som deras röda Langhe nebbiolo. Jordmånen, som kallas Elveziano, består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå. Druvorna plockas för hand, avstjälkas och jäser i temperaturkontrollerade ståltankar.
Lustmanualen podcast (2023-04-05): ”Ett riktigt bra pris på en riktigt bra rosato […]. Verkligen ett pangrosévin som jag tycker att man borde testa på! […] En karaktärsfull rosé, skål för Josetta!”
Elle Mat & Vin, Elin Grube (2023-04-05): ”Snyggt & smaskigt med storytelling: I Piemonte gör Sara Vezza magi på vinscenen med sina norditalienska drömdrycker. Dels rattar hon ”tomtevinerna” under etiketten Josetta Saffirio som hennes mamma startade, dels gör hon också viner under eget namn. Sara är femte generationens vinodlare och gemensamt för all produktion är att det sker i samspel med naturen. Som Sara själv säger: ”Det är årgången som styr”. Och det är det som är det fina med vin, att varje årgång kapslar in de speciella förutsättningarna för just det året. Här är det druvan nebbiolo som spelar huvudrollen, en klassisk druva i Piemonte. Smaken har inslag av solmogna körsbär, pigga nypon, örter och citrus och snygg nyanserad palett. Och etiketten … hur bedårande? Det är Saras mamma Josetta som ritat alla vättar på etiketterna till Josetta Saffirio-vinerna. En specifik vätte per vin.”
Amalia Gonzales Stöckel (2023-04-10): ”One of the Easter delights chez nous, an Italian delicacy that always is a feast to enjoy, pure spring with elegant aromas and flavours of raspberry, pomegranate, blood citrus, and rose, yes rose. The talented, lovable @saravezzawinemaker knows exactly how to get the Langhe Rosato from @josettasaffiriowines right!”
Dryckeslistan.se (2023-04-16): ”Guldmedalj vecka 16, 2023. Röda syrliga bär, vilda rosor, mineraler och krispig vattenmelon. En vacker vår- och sommardröm från Piemonte i Italien på druvan nebbiolo. Säljs i en låda om 6 flaskor. De kommer att gå åt”
Din Vinguide, Sofia Ander (2023-04-27): ”Rosaskimrande nebbiolo i sitt esse. Smakkalas där vi bjuds på syrliga bär från skogen, vilda rosor, mineraler och krispig vattenmelon. Det är tur att vinet säljs lådvis! Köp och njut i vår, sommar och även nästa till rätter som vitello tonato och tonfisktartar.”
Pickywino, Joakim Gumpert (2023-05-01): ”En stabil trotjänare är alltid Josetta Saffirio Langhe Rosato i Systembolagets beställningssortimentet. Beställs i lådor om 6 flaskor, men tenderar att gå åt under sommaren. Etiketten känner man snabbt igen på den lilla tomten & vinet känner man igen på kvalitén. Här gör sig druvan nebbiolo sig hörd. Doft av röd grapefrukt, hallon & örter. Smaken är torr & aromatisk tillsammans med en frisk balanserad syra.”
Foodfolder, Terese Cedergren (2023-05-16): ”ÅRETS GODASTE ROSÉVINER 2023: Josetta Saffirios viner har på kort tid blivit otroligt populära, du kanske känner igen de små tomtarna som pryder flaskorna. Historien bakom dessa är att de är vättar som besökt vineriet. Josetta har själv tecknat dem och varje vin har sin vätte. Det blev hennes sätt att hylla dessa små varelser som tagit hand om gårdens grödor och djur i utbyte mot en skvätt vin. Det idag ekologiska vineriet drivs idag av Josettas dotter Sara Vezza. Langhe Rosato är gjord på Nebbiolo-druvor och paletten är läskande med sötsyrliga med inslag av hallon, moreller och viol. Passar utmärkt till sallader med frukt, getost eller feta. Duka upp en ost- och charkbricka med italienska delikatesser, skaldjur, kyckling eller en lax- och fänkålssallad.”