Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
2022 Nerojbleo, Gulfi Cantina
nr 9541401Ekologiska 2022 Nerojbleo från Gulfi visar verkligen upp hur storartad sicilianska druvan nero d’avola kan bli med stor potential för lagring och många möjligheter att matcha med mat.
Få en kalenderpåminnelse 15 minuter innan lansering
Pris 219 kr
Kropp
Tannin
Syra
Beskrivning
Producent
Gulfi Cantina
Ursprung
Terre Siciliane IGT
Druvor
100% nero d’avola
Alkoholhalt
13.5%
Flaskstorlek
750 ml
Doft och smak
Fruktig och nyanserad doft med fatkaraktär och toner av mörka plommon, svarta vinbär, körsbär, mullbär, vanilj, lavendel och kaffebönor. Fruktig, nyanserad smak. Djupt, rikt och fylligt vin med mörk frukt, tydliga tanniner och en lång avslutning.
Passar till
Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt, eller kanske pasta alla Norma?
Lagringspotential
Från nu till 2032
Mer information
Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.
Om produkten
Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framförallt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.
Nerojbleo är ett vin som skall symbolisera njutning och kärlek till marken man själv äger – därför har man valt Eros och Psyche som emblem på etiketten. Det är en hyllning till Siciliens terroir och klassiska druvsort nero d’avola som man vinifierar enligt gamla metoder och med lång lagringsprocess. Druvorna kommer från de soliga sluttningarna nära de Hybleiska bergen. Vingården Vigna Coste ligger nära Vigna Campo i Val Canzeria och är den största vingården i kommunen Chiaramonte Gulfi med sina 4 hektar. Altituden är 420 meter över havet med öst-västlig exponering i något sluttande terräng. Här är klimatet tempererat med milda vintrar och varma somrar. Rankorna är planterade i en densitet om 8000 rankor per hektar och beskärs enligt cordon-systemet med två grenar. Vingårdarna bevattnas ej och skördeuttaget är lågt. Nero d’avola anses vara den mest typiska druvan i regionen och är en av Siciliens mest kända. Den kalabriska synonymen för druvan är Calaurisi som översätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Kommunen Avola ligger i provninsen Syracusa och man tror därför att det är härifrån druvan har sitt ursprung där den sedan spreds vidare till Val di Noto, Ragusano och Calatino och därefter till resten av Siclien. De bästa nero d’avola-vinerna ger utsökta röda viner med stor potential för lång lagring.
Druvorna till Nerojbleo skördades i slutet av september och vinifierades genom traditionellt lång maceration på skalen. Efter den malolaktiska jäsningen förflyttades vinet till 500- och 225-liters ekfat där det lagrades i minst ett år följt av ett års flasklagring på egendomen innan vinet släpptes på marknaden. Gulfi själva anser att det är just den extra flasklagringen som är särskilt viktigt för att vinet skall kunna visa upp den expressiva frukt som nero d’avola kan uppbringa. Resultatet är ett mycket häftigt och smakfullt sicilianskt vin som verkligen hör hemma i var mans vinkällare.
Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!