Vitt vin

2023 Grensloos Chenin Blanc, Badenhorst Family Wines

nr 9426501

Detta är allra första årgången av Adi Badenhorsts nyaste vin; Grensloos Chenin Blanc. Vinet är ett resultat av alla Adis bästa chenin blanc-vingårdar som tidigare buteljerades separat, men som på grund av den höga efterfrågan alltid var slut. Adis lösning för att fler skall få njuta av hans topp-chenin? Att skapa det gränslösa vinet Grensloos som fått en flytande start och hyllats unisont av vinexperterna.
James Suckling: 95 poäng ”Top 100 Wines of South Africa 2024: plats 8.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillgänglig via privatimport
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Kommer snart
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt
Lanseringsdatum04/04/2025

Beskrivning

Producent
Badenhorst Family Wines

Ursprung
Swartland

Druvor
100% chenin blanc

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinets doft är komplext doftrik med uttalade aromer av gula plommon, grillad citron, aprikos, vita blommor, färska örter och söta kryddor. Munkänslan är djup och komplex med en enastående struktur och en nyansrik smakprofil. Vinet har en voluminös men samtidigt strukturerad kropp med en syra som bär upp helheten och mynnar ut i en imponerande lång eftersmak.

Passar till
Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Servera i stora kupor vid 8-10 grader

Om produkten

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies amp; Ana Kalander, papegoj-ägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2023 är allra första årgången av Adi Badenhorsts nyaste vin; Grensloos Chenin Blanc. Vinet är ett resultat av alla Adis bästa chenin blanc-vingårdar som tidigare buteljerades separat, men som på grund av den höga efterfrågan alltid var slut. Adis lösning för att fler skall få njuta av hans topp-chenin? Att skapa det gränslösa vinet Grensloos som fått en flytande start och hyllats unisont av vinexperterna.

Druvorna kommer från vingårdar planterade mellan 1967-1971.  Jordmånen i vingården består av förvittrad granit där rankorna kan leta sig tre meter ner i marken. Druvorna handplockas i små korgar under nattens svala timmar och förs till en sval källarmottagning. Druvorna pressas i hela klasar och förs direkt över till ett 1200-liters gammalt fat för jäsning. Själva jäsningsprocessen får pågå länge, ofta flera månader, och spenderar därefter tid på gamla fat tillsammans med sin jästfällning innan det buteljeras utan klarning eller filtrering.

Är du nyfiken på mer om årgångar i Sydafrika? Läs vår Sydafrikanska årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

James Suckling: 95 poäng ”Top 100 Wines of South Africa 2024: plats 8. The first vintage of this wine, a blend of chenin blanc from the property (previously bottled as single-vineyard wines Skool, Golden Slopes, Klip Kop, Kelder). Sliced pears, honey, chamomile, wildflowers, lemons, salted almonds and seaweed make for an aromatically complex, intense and flavorful wine. It’s full-bodied, creamy and layered. Delicious and very fresh too. From vines planted from 1968 to 1971.”

Vinous (Neal Martin): 92 poäng ”The 2023 Chenin Blanc Grensloos is a new addition to the range. Grensloos translates to ”without borders.” This cuvée comprises several vineyards, around 30% from Jakkobsfontein on deep red gravel soils, matured in concrete and 400-liter casks. It has a beautifully defined bouquet of yellow fruit and hints of dried honey. The palate is well defined with a fine bead of acidity and touches of peach skin, quince, white pepper and fennel. Very harmonious and poised, this is a superb debut.”