Rött vin

NV Zen Passito, Josetta Saffirio

nr 5534702

Josetta Saffirio är som mest kända för deras röda viner på druvan nebbiolo, men de producerar även en liten mängd sött vitt vin, på den så kallade passito-metoden där man torkar druvorna innan man gör vinet. Ett måste för både Saffirio- och sötvinsfanatikern.

Pris 199 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 4 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Josetta Saffirio

Ursprung

Druvor
100% moscato

Alkoholhalt
18%

Flaskstorlek
375 ml

Doft och smak
Doften är intensiv fruktdriven med druv-typisk moscato-aromatik och aromer av honung, solmogna och torkade stenfrukter som aprikos och persika. Smaken är söt och fyllig med en uppfriskande fräschör som banar väg för ett sött och långt avslut.

Passar till
Dessertostar, frukt-desserter eller varför inte till en klassisk svensk äppelpaj?

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information

Om produkten

En av Vinklubbens mest älskade producenter är Josetta Saffirio med sina så karaktäristiska etiketter som pryds av vackra små tomtar. Familjen Saffirio kom till området i Monforte d’Alba år 1890 men dess moderna historia börjar 1945 då Ernest Saffirio köpte loss familjens mark från sina bröder för att säkerställa att familjeägorna gick i arv. Ernesto hade en dotter – Josetta – som i början av 70-talet arbetat som lärare i vinmakning på universitetet i Alba. 1975 lyckades Ernesto övertala sin dotter att ta över vingårdarna som hörde till familjegården. Här föds idén om att starta ett eget vineri. År 1982 såg den första flaskan Josetta Saffirio Barolo dagens ljus – redan då med tomten på etiketten – och det dröjde inte länge innan priserna och utmärkelserna började delas ut till den unga, skickliga vinmakaren. Till allas bestörtning valde dock Josetta att sluta göra vin efter redan 10 år och vineriet låg i malpåse mellan 1992 och 1999. Då klev nämligen Josettas dotter, Sara Vezza, in i handlingen. Med en total dedikation har Sara utvecklat familjegården mot nya höjder och har successivt ökat produktionen. 2006 inleddes ett arbete mot att göra vingårdarna ekologiska och 2010 flyttade Sara in i ett nytt, modernt vineri som kommer att ta produktionen till ännu högre höjder.

Passito är ett för italien klassiskt vin där man låter druvorna torka innan de vinifieras.