Rött vin

Sara Vezzas premiärlåda

nr 5264509

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte känner till är Saras nya projekt under eget namn, Sara Vezza.

Pris 999 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 3 flaskor
Lagerstatus Tillgänglig via beställningssortiment
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Az. Agr. Sara Vezza

Ursprung
Piemonte DOCG

Druvor
100% nebbiolo

Alkoholhalt
14%

Flaskstorlek
3 flaskor à 750 ml

Doft och smak
Se varje enskilt vin under ”beskrivning”

Passar till
Det här är ypperliga matviner som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Lagringspotential
Langhe Nebbiolo: Från nu till 2026
Barbera: Från nu till 2028
Barolo: Från nu till 2031

Mer information
Om vinet ska njutas ungt gynnas det stort av att få luftas en stund innan.

Om produkten

Sara Vezza är en av vinklubbens mest älskade vinmakare – ansvarig för de fantastiska vinerna på Josetta Saffirio, men vad många kanske inte vet är att Sara har många strängar på sin lyra. Hon driver nämligen inte bara ett projekt i vineriet – utan två! Sara är idag runt 40 år, mor till fyra unga barn och kommer från en lång vinmakartradition. Hennes pappa Roberto Vezza har under många år varit vinmakare på Marchesi di Barolo och hennes mamma drev tidigare Josetta Saffirio-vineriet (döpt efter henne själv) fram till 1990-talet då det lades i malpåse innan Sara öppnade upp det på nytt. Faktum är att Sara är femte generationens vinodlare i familjen – en karriär som hon startade tidigt i livet.

Sedan några år tillbaka producerar hon alltså, förutom Josetta Saffirio, även viner under eget namn Az. Agr. Sara Vezza. Vinerna är en förlängning av Josetta Saffirio och ett sätt för Sara att kunna ta ut svängarna mer efter eget huvud. Samtliga viner görs i egna vineriet i Monforte d’Alba – Castelletto, där också Josetta Saffirios viner ser dagens ljus. Allting började när hon köpte den första vingården Murazzano år 2017 som bara några dagar senare följdes av ett markinköp i Alta Langa. Den egna etiketten är prydd med fyra distinka symboler som representerar de fyra elementen jord (terroir), eld (motståndskraft), vatten (hållbarhet) och luft (kärlek). Vingårdarna odlas ekologiskt enligt CCPB Organic Enterprise Certification, men Sara har påbörjat steget mot biodynamisk odling och har också planterat mängder av träd för att minska sitt koldioxidavtryck. Ingen tillsatt jäst används och all frukt kommer från egna vingårdar (dels de bästa lägena inom Josetta Saffirios vingårdar och dels dedikerade vingårdslägen som enbart används till Sara Vezza-serien).

Idag består egna ägorna av 5,5 hektar i Monforte (Castelletto och Perno), 0,4 hektar i Novello (Ravera), 5,5 hektar i Roddino och 16 hektar i Murazzano.

Lådan innehåller

2019 Nebbiolo d’Alba (1 flaska)
100% nebbiolo från regionen Roddino. Rankorna växer på 450 meters höjd med västlig exponering. Jordmånen består av en alternerande mix av lera och märgel med inslag av sand och fossiler. Alkoholjäsningen sker vid 28 grader under 15 dagar. Vinet lagras därefter i 12 månader i stora ekfat.
Doft och smak: En tilltalande aromatisk och bärig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon och viol. Vinet är medelfylligt, och har en fin tanninstruktur med greppiga tanniner som balanserar frukten och syra ypperligt. Eftersmaken är lång och oemotståndligt kryddig.

2018 Barbera d’Alba Superiore Villar’o (1 flaska)
100% barbera från regionen Roddino. Rankorna växer på 450 meters höjd med västlig exponering. Jordmånen består av en alternerande mix av lera och märgel med inslag av sand och fossiler. Alkoholjäsningen sker vid 26-30 grader under 9 dagar. Vinet lagras därefter i 12 månader i stora ekfat.
Doft och smak: Livfull och pigg med en markerat livlig syra parad med aromer av mörka bär, lakrits, örter och kryddor. Tanninerna är smakfullt och mjukt inbäddade i den relativt fylliga kroppen och mynnar ut i en lång, fruktdriven eftersmak.

2016 Barolo Ravera (1 flaska)
100% nebbiolo från vingården Ravera belägen i en ovanligt sval del. Rankorna växer på 350 meters höjd med sydöstlig exponering. Jordmånen kallas Lequio och bildades för 11-12 miljoner år sedan, med hög andel silt (50%) och resten sand med stora inslag av kalk. Vinet skalmacererade under 10 dagar. Vinet lagras därefter i en mix av stora 2000-litersfat små franska barriquer i 24 månader.
Doft och smak: Vinet har en lång, förförisk doft med livliga toner av mörka bär, florala toner av rosor, örter och kryddor. Fatkaraktären är snyggt balanserad av toner av svartpeppar och nejlika. Vinet är ursprungstypiskt kraftfullt med en tydlig tanninstruktur, men med in imponerande finess och längd.