Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som fyllt 25 år. När du använder vår webbsida godkänner du vår integritetspolicy.
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på sajten.
Recept
Moules marinières – Vitvinskokta blåmusslor med frasigt vitlöksbröd

Festlig rätt med sälta från havet. Blåmusslor är en riktig delikatess och betydligt enklare att tillaga än många tror.
Gör såhär
Gör så här:
- Koka upp allt till fiskbuljongen. Låt koka ca 1 min. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
- Rensa musslorna, montera örtbuketten med hjälp av ett snöre, tråd eller tvättat gummiband.
- I en stor kastrull gå i med Örtbuketten, schalottenlök, vitlök, lite av vitlökssmöret eller två matskedar vanligt smör, fräs ca 2min på medelhög värme. Gå i med fiskbuljongen och vinet. Låt koka upp och låt koka ca 2-3min på hög värme. Ha i musslorna och sätt lock på, ånga i ca 3-4min.
- Gå sedan i med grädde och koka ytterligare någon minut till önskad konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer vin.
Vitlöksbröd:
- Skär baguetten på längden och blanda smöret med dom hackade vitlöksklyftorna, persiljan saltet och pepparn. Bre ut på baguetten.
- Rosta i ugn på 200°c i ca 10min.
Ingredienser
För 2 personer
Ingredienser
1kg Blåmusslor ( i nät), sköljda och rensade
3dl Vittvin: Chateau Bonnet Blanc
2st vitlöksklyftor, skivad
2st schalottenlök, skivad
1.5dl nerkokt grädde eller 2dl färsk grädde
ca 1/2tsk salt
Örtbukett:
1/2 stjälk blekselleri
1st lagerblad
5-6kvistar färsk timjan
1 kruka persilja, endast stammarna
Fiskbuljong:
3dl fiskbuljong ( 3dl vatten + 1 fiskbuiljong tärning )
2st champinjon, skivad
1/2 selleristjälk, skivad
1 schalottenlök, skivad
1msk smör
Vitlöksbröd:
1/2 lång baguette
150g smör, rumstempererat
4st vitlöksklyftor, hackad
1/2tsk salt
peppar
1/2 kruka persilja, finhackad ( eller 1tsk torkad persilja )