Recept

Moules marinières – Vitvinskokta blåmusslor med frasigt vitlöksbröd

Festlig rätt med sälta från havet. Blåmusslor är en riktig delikatess och betydligt enklare att tillaga än många tror.

Gör såhär

Gör så här:

  1. Koka upp allt till fiskbuljongen. Låt koka ca 1 min. Stäng av värmen och ställ åt sidan.
  2. Rensa musslorna, montera örtbuketten med hjälp av ett snöre, tråd eller tvättat gummiband.
  3. I en stor kastrull gå i med Örtbuketten, schalottenlök, vitlök, lite av vitlökssmöret eller två matskedar vanligt smör, fräs ca 2min på medelhög värme. Gå i med fiskbuljongen och vinet. Låt koka upp och låt koka ca 2-3min på hög värme. Ha i musslorna och sätt lock på, ånga i ca 3-4min.
  4. Gå sedan i med grädde och koka ytterligare någon minut till önskad konsistens. Smaka av med salt och eventuellt mer vin.

Vitlöksbröd:

  1. Skär baguetten på längden och blanda smöret med dom hackade vitlöksklyftorna, persiljan saltet och pepparn. Bre ut på baguetten.
  2. Rosta i ugn på 200°c i ca 10min.

 

Ingredienser

För 2 personer

Ingredienser

1kg Blåmusslor ( i nät), sköljda och rensade
3dl Vittvin: Chateau Bonnet Blanc
2st vitlöksklyftor, skivad
2st schalottenlök, skivad
1.5dl nerkokt grädde eller 2dl färsk grädde
ca 1/2tsk salt

Örtbukett:

1/2 stjälk blekselleri
1st lagerblad
5-6kvistar färsk timjan
1 kruka persilja, endast stammarna

Fiskbuljong:

3dl fiskbuljong ( 3dl vatten + 1 fiskbuiljong tärning )
2st champinjon, skivad
1/2 selleristjälk, skivad
1 schalottenlök, skivad
1msk smör

Vitlöksbröd:

1/2 lång baguette
150g smör, rumstempererat
4st vitlöksklyftor, hackad
1/2tsk salt
peppar
1/2 kruka persilja, finhackad ( eller 1tsk torkad persilja )

Krispiga och torra vita viner

2020 Simonsig Chenin Blanc, Simonsig Estate

Stellenbosch95 kr
tillfälligt slut

2020 Riesling Tradition, Philipp Kuhn

Pfalz159 kr

2019 Ekam Riesling Albarino, Castell d’Encus

Katalonien289 kr