Vitt vin

2021 Riesling Saumagen Großes Gewächs, Philipp Kuhn

nr 9067101

Ett av Philipp Kuhns bästa lägen lanseras äntligen i Systembolagets tillfälliga sortiment. Saumagen är en Großes Gewächs-vingård vars viner uppvisar en sublim återhållsamhet, balans och komplexitet som är något utöver det vanliga.

Pris 375 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt, Veganvänligt

Beskrivning

Producent 
Philipp Kuhn

Ursprung
Pfalz

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en kristallklart ungdomlig och inbjudande doft av mogen citrus, nätmelon, stenfrukt som vit persika, aprikos och gula plommon, vita blommor och flintrökig mineralitet. Vinet har en frisk och samtidigt mjuk textur med en krispig syra och en lång eftersmak som mynnar ut i ett drömlikt överflöd av söta aprikoser och sälta.

Passar till
Vinet är elegant, och passar bäst till eleganta maträtter som innehåller både syra och sötma. Rätter på fet, röd fisk är en mycket bra kombination, och det passar mycket bra till stärkt kryddat asiatiskt mat.

Lagringspotential
Från nu till 2035

Mer information
Serveras vid 8-12 grader.

Om produkten

Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. Sedan Philipp Kuhn tog över familjeföretaget har det bokstavligen talat strösslats priser över hans viner. År 2021 utsågs han för femte gången till ”Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Weingut Philipp Kuhn utsågs dessutom till WEINGUT DES JAHRES 2022 av Tysklands ledande vinkritiker Gerhard Eichelmann som varje år utser landets bästa vingårdar. En mycket välförtjänt titel till Philipp och hans team, som varje år levererar viner av absolut världsklass!

Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder många skördar i bagaget –  alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin. Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Här bidrar Rhenfloden med värme och regionen åtnjuter drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Philipp Kuhn är certifierad enligt ”FAIR’N GREEN”, som förutom att odla ekologisk även innebär att han tar ett socialt ansvar. Sedan årgång 2018 är samtliga viner vegancertifierade.

2021 Riesling Saumagen Großes Gewächs är en så kallad Großes Gewächs (GG). Beteckningen ”Großes Gewächs” kan enkelt sett anses vara Tysklands motsvarighet till Frankrikes ”Grand Cru” och används inom odlarorganisationen VDP för att beteckna egendomarnas absolut bästa torra vita och röda viner från klassiska druvsorter. Termen anger alltså ett torrt vin från de vingårdar som har den högsta kvalitetsbeteckningen Grosse Lage, och utgångspunkten är en vingårdsklassifikation kompletterad med en rad ytterligare krav på bland annat låg avkastning, minimimognad hos druvorna och att kvalitetsnivån hos vinet måste godkännas genom sensorisk provning. Vinerna ska fylla kraven för ”Trocken” och vara av kvalitetsklassen QbA. På etiketten anges förkortningen GG och en symbol med en etta och en druvklase.

Philipp Kuhn har ynnesten att äga mark inom fem Großes Gewächs-lägen och Saumagen GG är en av dessa. Vingårdsläget Saumagen är känt för sin otroliga balans. Växtplatsen har något alldeles extra och dess viner uppvisar en sublim återhållsamhet, balans och komplexitet. Jordmånen består av ren kalksten som färgats röd av järninslag i jorden, och själva vingården blickar ut över världen från cirka 300 meters höjd i Kallstadt. Rankorna är gamla och sköts om helt manuellt. De hela klasarna får macerera en natt innan pressning som följs av en spontan jäsning med hjälp av naturliga jäststammar. Jäsningen äger rum på gamla ekfat där vinet får ligga på sin jästfällning över vintermånaderna innan det förs över till ståltankar i mars där vinet får vila ytterligare fram till juni.