Fråga Tryffelsvinet

Tryffelsvinets frågepod om vin

Tryffelsvinets Vinklubb svarar på lyssnarfrågor om vin – ingen fråga är för knasig. Ta chansen att lära dig mer om vinets värld på ett lättsamt och underhållande sätt med hjälp av Tryffelsvinet.

Ta chansen att ställa de frågor som du inte tidigare vågat ställa om vin. Har du alltid undrat varför roséchampagne är dyrare än vanlig champagne? Varför man inte ska dricka torrt vin till glass? Hur det kommer sig att vissa är allergiska mot rött vin? Ingen fråga är för stor eller för liten! Mejla in din fråga och hur det kommer sig att du undrar över just detta till fraga@tryffelsvinet.se – lyssna på avsnitten nedan!

Nya avsnitt släpps varannan onsdag.

OBS! Denna pod innehåller information om alkohol och de produkter som nämns presenteras i samarbete med Tryffelsvinet. Åldersgräns 25 år.

Tryffelsvinet tipsar

Lär dig mer om vin med Tryffelsvinet

Aligoté – Bourgognes doldisdruva

Vit Bourgogne är i princip synonymt med chardonnay – men det är långt ifrån sanningen. Få känner till druvan aligoté – men det är en druva som på senare år fått ett stort uppsving i popularitet. När den är som bäst kan den till och med överglänsa chardonnay – särskilt när den vuxit på branta kullar med mager jordmån. Och det bästa? Den kostar bara en spottstyver av chardonnay från samma område!

Läs mer

Biodynamiska viner – vad är det?

Ordet “biodynamiskt odlade viner” dyker upp då och då och sätts ofta i relation till ekologiska viner. Ett biodynamiskt odlat vin är alltid ekologiskt, men biodynamiken är ett förhållningssätt till vinmakning som sträcker sig betydligt längre. Det kan närmast liknas vid ett holistiskt förhållande till naturen där vingårdens output skall vara lika stor som dess input – man strävar helt enkelt att ”ge lika mycket som man tar”. Så hur fungerar det – är det bara vodoo eller är det en viktig kraft att räkna med?

Läs mer

Kan man vara allergisk mot vin?

Hur yttrar sig allergi i vin? Vad bör jag undvika om jag har astma eller är allergisk mot gluten? Behöver jag tänka på något särskilt om jag är pollenallergiker? Vad är histamin? Och får man egentligen huvudvärk av svavel? Tryffelsvinet har djupdykt i ämnet allergi och reder ut begreppen!

Läs mer