Rött vin

2020 Crozes-Hermitage Certitude, François Villard

nr 9112201

François Villards väljorda Crozes-Hermitage Certitude är allt man önskar av ett vin från appellationen – smakrik, komplex och matvänlig och med all den personlighet som definierar François  viner. En riktig hit som kan lagras i upp till fem år.

Pris 269 kr

Kropp har ett värde på 4 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Beställningssortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
François Villard

Ursprung
Crozes-Hermitage AOC

Druvor
100% syrah

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är koncentrerad och komplex med en fin balans mellan mogen frukt, mogna tanniner och fruktsyra. Inslag av björnbär, svarta vinbär, bigarråer, rökta charkuterier samt hint av örter. Fattonerna är väl integrerade i vinet, och bidrar till inslag av vanilj och andra kryddor. Vinet är ungt i dagsläget, och vinner på lagring minst ett par år vilket gör att tanninerna upplevs mjukare. Ett harmoniskt och lång avslut.

Passar till
Njut gärna till smakrika ostar, vilt, kalv, lamm och fågel.

Lagringspotential
Från nu till 2028

Mer information
Serveras gärna vid cirka 18 grader.

Om produkten

François Villard har sedan 90-talet omtalats som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en relativt kort historia inom vinbranschen. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor. Sedan länge arbetar François Villard enligt ekologiska principer och hoppas kunna certifiera sig till skörden 2023.

Crozes-Hermitage tillhör norra Rhône, och är med sina 1700 hektar vingård den största appellationen i norra Rhône. Geografiskt befinner sig appellationen på vänstra sidan av Rhônefloden där den omfamnar den mindre (och mer exklusiva) appellationen Hermitage. Området producerar mestadels viner på syrah, men de gör även utmärkta vita viner på druvorna marsanne och rosanne. Geologiskt så är Crozes-Hermitage väldigt annorlunda jämfört med Hermitage och vingårdarna varierar kraftigt i sin uppbyggnad – vissa har jordmån som påminner om Hermitage medan andra är förhållandevis bördiga och dessutom planterade i lä från den svalkande vinen som blåser längst floddalen.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Rankorna som burit druvorna till 2020 Crozes-Hermitage Certitude är i snitt 15 år gamla, och kommer från på olika vingårdar i utspridda i appellationen. Gemensamt är att jordmånen på växtplatserna till stor del består av sand, lera och galets roules. För Villard är det viktigt att ha en relativt hög andel hela klasar i sina Crozes-Hermitage. Detta förklarar han med att viner från området ofta har en relativt låg naturlig syra och att stjälkar hjälper till att bidra med fröschör till vinet. Musten jäses i öppna kärl; dels i ekfat och dels i ståltank. Man använder enbart vildjäst som finns naturligt på druvskalen. Vinet lagras därefter i 11 månader i en mix av gamla ekkar och neutrala, franska Bourgognefat. Certitude kan översätts till säkerhet – certainty.

Vinexperternas omdömen

WineTable, Pär Strömberg (2023-09-21): ”François Villard var tidigare kock som skolade om sig till sommelier och sen gick all in i vinets värld. En stor favorit hos undertecknad sedan många många år och hans Côte-Rôtie Le Gallet Blanc är i sin stil ett av de bästa vinerna i området. Hans Crozes-Hermitage har stiltypisk rökig, köttig körsbärsdoft av jord och blod, örter och körsbärskärna. Läskande frisk syra, koncentrerad frukt, torra mogna tanniner och utsökt bjussig längd.”

DinVinguide, Sofia Ander (2023-09-18):Söt peppar, viol, lavendel, björnbär, blåbär och sirliga syror vävs samman i denna vackra och harmoniska Crozes-Hermitage. Här är köpordern lika stor som vinet är smakfullt och utsökt. Hörde jag höst?”

Munskänkarna (2023-08-25): ”Poäng: 15. Mer än prisvärt. Något utvecklad doft av björnbär, blåbär, kryddor, chark, grönpeppar och lavendel. Torr, drygt medelfyllig smak med medelsyra, integrerade, finkorniga tanniner, en fint koncentrerad mörkfruktig smak med saltiga inslag och ett syrligt, fruktigt slut med sälta.”

Vinous (Josh Raynolds): 92 poäng ”Brilliant violet color. Smoke-accented aromas of cherry, blackberry, violet and olive show very good freshness and are joined by a spicy nuance that builds in the glass. Silky in texture and sharply focused, offering spice-laced red and blue fruit flavors and a deeper licorice note. The peppery quality comes back on the long, clinging finish that’s shaped by discreet, even tannins.”