Rött vin

2021 Marsannay, Domaine Trapet

nr

Biodynamiska Domaine Trapet producerar detta utsökta vin från grannbyn till mera kända Gevrey-Chambertin – ett vin som levererar seriositet till ett oförskämt fördelaktigt pris. Vinet kommer i mycket små allokeringar varje år – av årgång 2021 serverades samtliga flaskor i allokeringen till varmrätten på Nobelfesten 2023. Nästa årgång blir 2022.

Pris kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 4 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Marsannay AOC

Druvor
100% pinot noir

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften är flörtig med rödfruktiga element i stil med hallon och jordgubbar med blåfruktiga inslag med inslag av charkuterier och kryddor. I smaken friskar syran upp och balanserar upp mot vinets övriga komponenter – välplacerade tanniner, koncentration och intensitet som mynnar ut i en lång eftersmak.

Passar till
Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Lagringspotential
Från nu till 2031

Mer information
Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Biodynamisk klassiker med känsla för framtiden – familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet visade tidigt att han, precis som sina förfäder, skulle komma att bli en av föregångsfigurerna i sin generation. Redan under 1990-talet började han nämligen att konvertera vingårdarna till biodynamisk odling (fullständig certifiering 2009). Fram till 2000-talet användes en hög andel ny ek på vingårdens toppviner, men sedan dess har andelen ny ek minskats och man har även sluta filtrera vinerna – allt i syfte att uppnå en transparent känsla för terroir i samtliga viner. Med sin ödmjuka framtoning och stora kunskaper om vinodling har Jean-Louis och hustrun Andrée uppnått en stor respekt bland andra vinodlare och vinälskare världen över. Idag är Trapet bättre än någonsin och har ett flertal spännande nya viner i sin portfölj som samsas fint med de klassiska ursprungen – en producent med fötterna i den klassiska myllan med blicken riktad mot framtiden.

Druvorna i Domaine Trapets 2021 Marsannay kommer från tre parceller i Chouchey och två nära Les Grasses-Têtes. 70% av druvorna avstjälkas, och man behåller 30% av druvorna på sina stjälkar. Druvorna kallmacereras i fem till sju dagar för att maximera extraktion och jäsningen sker med naturlig jäst i öppna jäskärl. Vinet lagras sedan 15 till 18 månader i franska ekfat, varav en liten andel nya fat. Vinet har varken klarifierats eller filtrerats. Vinet kommer i mycket små allokeringar varje år – årgång 2021 serverades till 2021 varmrätten på Nobelfesten 2023. Nästa årgång blir 2022.