Rött vin

2017 Château Tour Sieujean

nr 569701

2017 Château Tour Sieujean är ett elegant, koncentrerat klassiskt vin från Pauillac med fruktiga toner av plommon, enbär och rostat kaffe. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en härlig fyllighet. James Suckling: 90 poäng och Svenska Dagbladet: 6 tärningar

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Fast sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig för beställning

Beskrivning

Producent
Château Tour Sieujean

Ursprung
Pauillac AOC

Druvor
85% cabernet sauvignon, 15% merlot

Alkoholhalt
13.5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Ren, uttrycksfull och inbjudande doft med toner av svarta vinbär, plommon, örtkryddor, vanilj och choklad. Elegant och koncentrerat fruktiga toner av plommon, blåbär, enbär, ceder, rostat kaffe och kryddor. Vinet har en fin balans mellan frukt, syra och tanniner samt en stiltypiskt fyllighet. Lång och angenäm eftersmak.

Passar till
Njut till klassisk mat av lamm, nöt eller vilt, gärna med inslag av örter och gräddsås. Passar även till smakrika grytor och stekar.

Lagringspotential
Från nu till 2032

Mer information

Om produkten

Château Tour Sieujean ligger på på Médoc-halvön i staden Saint Laurent-Médoc 30 minuter norr om Bordeaux på vägen till Pauillac. Med en total yta på 8 hektar har slottet odlingar både i Pauillac och Haut Médoc. Château Tour Sieujean är ett av de sista återstående familjeägda slotten i en tid då merparten av vinproducenter ägs av kapitalstarka investmentbolag. Inom de fem hektar som Château Tour Sieujean äger i Pauillac är snittålder på rankorna 25 år. Jorden består av grus och kalkjordar där cabernet sauvignon trivs ypperligt. 85% av odlingarna upptas av cabernet sauvignon men man odlar även 15% merlot. Planteringstätheten är 8000 vinstockar/hektar. Vinet jäser i temperaturkontrollerad ståltank med inledande kallmaceration. Vinet har jäst mellan 12 och 16 månader på små ekfat, så kallade barriquer varav 70 procent var nya.

Svenska Dagbladet, Andreas Grube (2022-11-18): ”6 tärningar: När din omtyckta chef fyller 60 år och ställer till med flådigt kostymkalas är det här en klockren pava att ta med sig. Elegant och stiligt i stram och tät stil med gott om färskt läder, mogna körsbär, cederträ, nymalet kaffe och lite kanelstänk. God nu, men kan också lagras länge.”

James Suckling: 90 poäng “Plenty of blueberry and blackcurrant aromas and flavors here. Full body, chewy tannins and a medium finish. Structured, though a little tight and austere. Needs time to soften. Try after 2022.”

Svenska Dagbladets Andreas Grube om Château Tour Sieuejan 2017: (Instagram @andreasgrube, 2022-10-16) ”Tät, stram och kryddig på ett snyggt och väldigt elegant sätt. En pålitlig favorit vad gäller just Bdx i det fasta sortimentet. Dessutom imponerande öppen och generös efter en timme på karaff. Mums!”

Expressens Elin Börjesson om Château Tour Sieujean 2017: (Instagram @elins_vinspiration, 2022-10-15) ”En fruit forward pangare från Pauillac med ren bärighet, det är plommon, vinbär, snygga fatkryddor, finlirade tanniner och inte minst en perfect match till kvällens middag!”