Vitt vin

2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc, Castell d’Encus

nr 9023601

2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc är ett orangevin som vinifierats långsamt och utan sulfiter i de 1000 år gamla urgröpta stenkar som hittats på egendomen. Ett mycket spännande och personligt vin med potential för lång lagring och stora vinupplevelser!

Pris 229 kr

Kropp har ett värde på 2 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtVeganvänligt

Beskrivning

Producent
Castell d’Encus

Ursprung
Costers del Segre DO

Druvor
100% sauvignon blanc

Alkoholhalt
12%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Vinet har en intensiv doft med mängder av mogen frukt som aprikoser, gula äpplen, apelsin och exotiska kryddor. I kroppen har vinet en tydlig rondör men med en elegans som bärs upp av den friska syran. Vinet är balanserat och komplext med en lång, fruktig eftersmak.

Passar till
Ett mycket matvänligt vin som passar till såväl fisk, skaldjur och sushi som asiatisk mat, sallader och grönsaksbaserade rätter.

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Detta är ett vin som inte genomgått filtrering kan vinet bilda fällning. Låt flaskan stå innan servering så att fällningen faller till botten så slipper du få fällning i glaset. Eftersom vinet skapats utan tillsats av sulfiter bör det också förvaras svalt och mörkt, men rätt omhändertaget är detta ett vin som kommer att utvecklas med stor behållning under många år framöver.

Om produkten

Castell d’Encus inspirerar och berör. Vineriet är resultatet av över 20 års insamlande av erfarenhet från Raül Bobet som gjorde sig ett namn på vinfirman Torres och som idag också driver Ferrer Bobet. Raül hade tröttnat på det storskaliga när han började se sig om efter ett eget landområde där han kunde göra vin med mindre klimat- och miljöpåverkan och slutsligen fann han vad han sökte i Katalanska regionen Costers del Segre. Regionen må vara liten och relativt okänd, men här har man gjort vin sedan 1100-talet. Allting ligger på hög höjd (på hisnande 850-1250 meter över havet) med Pyrenéerna som makalös fond. Än finns spår av 1100-talets vinmakning kvar på Castell d’Encus – munkarna karvade ut nio jäskar i berget (med kapacitet för 2-8 ton druvor) för att kunna jäsa sina viner i ett kretslopp styrt av tyngdlagen och dessa använder Raül och hans team än idag. Av vingårdens 95 hektar är 25 av dessa planterade med rankor av riesling, sauvignon bland, albarinyo, sémillon, syrah, petit verdot, pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, chardonnay och garnatxa som växer på mager jord bestående av kalk och lera. Resterande del av egendomen är bevuxen med skog för att bibehålla den biologiska mångfalden. Man åtnjuter kontinentalklimat med varma dagar med en bjärt kontrast i kalla nattliga temperaturer skapar de bästa förutsättningarna för att uppnå druvor med full mognad som ändå behåller sin friska syra. Just den friska syran är verkligen ett signum för Castell d’Encus genomgående portfölj.

2018 Taleia Brisat Sauvignon Blanc är ett i sanning spännande vin. Medan Taleia är det katalanska ordet för ”besatthet”,  betyder Brisat ”skalkontakt” på samma språk. Det är lätt att tänka att de så trendiga orangea vinerna, vars färg uppnås med hjälp av jäsning med skalkontakt är en modern teknik, men faktum är att det är en mycket gammal ursprunglig teknik som länge använts i området. Årgång 2018 är således en 100% sauvignon blanc (vissa årgångar innehåller vinet även sémillon) som jäst med skalen utan tillsats sulfiter och med enbart naturliga jäststammar. Att jäsa sina viner med skalkontakt är en teknik som vanligtvis enbart används på röda viner och är mycket ovanliga för vita – resultatet är ett orange vin med angenäma aromer och en spännande nerv. Jäsningen ägde rum till 100% i de gamla stenkar som gröpts ut i berget på 1100-talet och enbart mycket lätt nedtryckning av skalkappan ägde rum för at undvika extrahering av bittra skalämnen. Därefter lagrades vinet i 12 månader på gamla ekfat. Druvorna kommer från rankor som planterats 2003 på kalkstensrika jordar. 4,100 flaskor gjordes av årgången.

Observera – eftersom detta är ett vin som inte genomgått filtrering kan vinet bilda fällning. Låt flaskan stå innan servering så att fällningen faller till botten så slipper du få fällning i glaset. Eftersom vinet skapats utan tillsats av sulfiter bör det också förvaras svalt och mörkt, men rätt omhändertaget är detta ett vin som kommer att utvecklas med stor behållning under många år framöver.

Raül Bobet själv om vinet: “This orange wine has been elaborated as the reds wines, with the skin. Requiring profound knowledge, making natural wine without sulfites is a master challenge in avoiding over-oxidation and reductive characteristics”

Wine Advocate (Luis Gutiérrez): 93 poäng ”The skin effect on the nose and even the color is quite light. Amazingly enough, there are no added sulfites here, and the wine is clean and precise, with no deviations whatsoever. This is very tasty and has very fine tannins and a subtle minerality that is a chalky texture. (…) These are intellectually rewarding, cerebral wines, really interesting for geeks like me.”