Rött vin

2020 Cheval des Andes

nr 9126601

Ikoniskt samlarvin som satte Argentina på kartan. Cheval des Andes är kärleksbarnet mellan en av Saint-Emilions bästa producenter – Premier Grand Cru Classé A-slottet Cheval Blanc – och den Argentinska svalklimatspionjärerna Tarrazas de Los Andes. Lanseras i 84 buteljer via Systembolagets webbsläpp den 22 februari 2024. The Wine Advocate: 98 poäng

Pris 1169 kr

Kropp har ett värde på 5 av 6

Kropp

Tannin har ett värde på 5 av 6

Tannin

Syra har ett värde på 5 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Årgång slut

Beskrivning

Producent 
Cheval des Andes

Ursprung
Mondoza

Druvor
49% cabernet sauvignon, 49% malbec och 2% petit verdot

Alkoholhalt
14,5%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Doften visar en fantastisk komplexitet och elegans med aromer av svarta vinbär, mörka plommon, björnbär, ceder, bäck, tobaksblad, svart te, grillkol, björnbär, vitpeppar och muskot. Kroppen är stor men knivskarpt balanserad med finstilta tanniner och syra i total balans. Eftersmaken är mycket lång och mynnar ut i en kavalkad av kryddor, mörkar frukter och örter.

Passar till
Kraftiga rätter på mörkare kött. Grytor, stekar, gärna med örtiga och feta inslag. Potatisgratäng kommer aldrig att slå fel.

Lagringspotential
Från nu till 2045

Mer information 
Kommer gynnas ofantligt av vidare lagring men kan drickas nu, men bör då luftas ordentligt och drickas ur rejäla kupor.

Om produkten

Cheval des Andes är resultatet av ett samarbete mellan legendariska Saint Emilion-producenten Château Cheval Blanc och höghöjdspionjärerna Terrazas de los Andes i Mendoza, Argentina. Ambitionen med Cheval des Andes är att följa druvan malbec från sin vagga i Bordeaux till sitt nya hem i Argentina. Innan phylloxera slog ut den europeiska vinindustrin så var druvan malbec vida planterad i Bordeaux – men under tiden som européer transporterade sticklingar av malbec till den nya världen hann den gamla världen vända ansiktet bort mot druvan som idag resulterat i att malbec har funnit sitt nya hem i Anderna.

När Pierre Lurton, ansvarig på Cheval Blanc, besökte Mendoza så fick han en uppenbarelse – att man genom dess vingårdar skulle göra en resa tillbaks till Bordeaux rötter. Resultatet av detta infall blev grundandet av Cheval des Andes år 1999. Cheval des Andes äger två vingårdar – Las Compuertas i Luján de Cuyo (norra Mendoza) och La Consulta i Uco Valley (södra Mendoza) och totalt uppgår deras ägor till 50 hektar.

Las Compuertas ligger på en höjd av 1 070 meter och åtnjuter unika klimatförutsättningar där relativt lite regn och stora skillnader på dag- och nattemperaturer är viktiga faktorer. Jordmånen består av en blandning av sand, kalksten och lera. Las Compuertas är inte lika svalt som Uco Valley och i de delar av vingårdarna där jordmånen är djupare så trivs cabernet sauvignon som absolut bäst (medans de zoner med grundare jordmånar används för malbec).

La Consulta ligger på 1 100 meters höjd och har högre variation på dag- och nattemperaturer än vad Las Compuertas har. Jordmånen består av 60% sand, 10% lera och 30% kalksten vilket i sin tur gör jorden otroligt väldränerade (vilket gör att denna vingård måste bevattnas för att frodas).

Cheval des Andes har som ambition att göra viner som utgörs av 50% malbec och 50% cabernet sauvignon (något man enbart lyckats med årgång 2019). I de årgångar där man gör vinet på 3 druvor adderas mindre mängder petit verdot. Blandningen för årgång 2020 utgörs 49% malbec, 49% cabernet och 2% petit verdot sauvignon som har lagrats mellan 12 och 16-månader på 40% 225 litersfat, 40% 400 litersfat och 20% 2500-litersfat (varav ungefär 50% utgjordes av nya fat). På senare tid har man dessutom börjat använda sig av Stockinger fat som av vissa har kallats för fatvärldens ekvivalent till Stradivarius-fioler. Från och med årgång 2020 har man valt en 100 gram lättare flaska än årgång 2018 och 2019 (men mer än 300 gram lättare än årgångarna dessförinnan). Miljöfokuset är än mer tydlig i vingårdarna där man planterat 1900 träd de senaste tre åren och satsat stort på biodiversitet i djur- och växtlivet. Numera betar till exempel får i vingårdarna.

Vinexperternas omdömen

The Wine Advocate: 98 poäng ”The 2020 Cheval des Andes was harvested from the last of February for the first time ever. It was Gabillet’s second vintage at Cheval des Andes, and that year, he had to start without waiting for Pierre Olivier Clouet and Pierre Lurton from Cheval Blanc; when they arrived, they had finished picking the Malbec, which surprisingly was fresher in Las Compuertas (because of the higher percentage of clay?) than in Altamira (where the vines suffered more stress), saving the freshness. They now harvest using cold trucks (for the first time), and they also started earlier in the morning (six in the morning, impossible earlier in Mendoza…), which he reckons was very good for the precision of the wine. They used 40% 225-liter barrels, 40% 400-liter oak barrels and 20% 2,500-liter foudres, half of them new and with an élevage of 15 months on average, depending on the lots and varieties from 12 to 18 months. The final blend was 49% Cabernet Sauvignon, 29% Malbec and 2% Petit Verdot, which makes a comeback as it was not used since 2016. The key was to finish the fermentation of the Petit Verdot without skins, and that way, they have been able to use it in the blends of 2021, 2022 and 2023 in small but increasing percentages. This is slightly riper than 2019, with a little more alcohol (14.5%) and with very good structural tannins but saving the freshness, and it has the spicy side from the Petit Verdot (Gabillet talks about white pepper). The wine has the ultra sleek and polished texture and the elegance and the balance that is the signature here; the wine is very clean and precise. I see very good regularity across the three vintages I tasted next to each other—this 2020 and the 2018 and 2019. Overall, this is a triumph over the adverse conditions of the vintage. They produced their usual 100,000 bottles (since 2018), as they are renewing their vineyards and want to keep the volume stable. They produce this volume from the 36 productive hectares they have in Las Compuertas and Altamira.”

James Suckling: 97 poäng ”Ripe, baked dark cherries with spices and some violets. Hints of graphite, cocoa powder, incense and black pepper. Dried rose petals. A slightly fuller Cheval des Andes with tense, silky tannins and a lingering, generous finish. Ripe, but still has lots of restraint and precision. 49% malbec, 49% cabernet sauvignon with a 2% petit verdot. 24% of the malbec comes from Altamira and all the rest of the fruit come from Las Compuertas. Drink or hold.”