Vitt vin

2022 Kientzheim Riesling, Domaine Trapet

nr 9356301

Från biodynamiska Bourgognegiganten Trapet kommer här – för första gången på svensk mark –  2022 Kientzheim Riesling från familjens vingårdar i Alsace. En mycket högklassig Alsace-riesling som klarar av att lagras i minst fem år. Perfekt till sushi och asiatisk mat. Enbart 2,500 flaskor görs årligen av detta utsökta vin.

Pris 299 kr

Kropp har ett värde på 3 av 6

Kropp

Sötma har ett värde på 1 av 6

Sötma

Syra har ett värde på 6 av 6

Syra

Sortimentsbeskrivning Tillfälligt sortiment
Minsta beställning 1 flaska
Lagerstatus Tillgänglig i butik samt för beställning
ÖvrigtEkologiskt certifierat, Biodynamiskt certifierat, Veganvänligt
Lanseringsdatum06/09/2024

Beskrivning

Producent
Domaine Trapet

Ursprung
Alsace AOC

Druvor
100% riesling

Alkoholhalt
13%

Flaskstorlek
750 ml

Doft och smak
Frisk doft med toner av grillad citron, färsk mandarin, gula plommon, örter, honung, petroleum och stenmineral. Smaken är frisk och krispig med fint balanserad frukt. Kroppen har en fin rondör som med sitt slanka, silkeslena anslag mynnar ut i en fruktig och kryddig eftersmak.

Passar till
Passar utmärkt till sushi, grillad fisk, hummer, räkor, anklever, asiatisk mat eller smakrika ostar. Eller varför inte gå i Alsacianska fotspår och dricka det till en värmande choucroute garnie?

Lagringspotential
Från nu till 2030

Mer information
Serveras vid 10°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Om produkten

Familjen Trapet har funnits i kommunen Gevrey-Chambertin i Bourgogne i sju generationer och är en av de tyngsta namnen i området med sina ägor i några av de bästa lägena kommunen kan uppbringa. Att en Bourgogneproducent också gör vin i Alsace hör inte till vanligheterna, men i Trapets fall är kopplingen tydlig. Jean-Louis hustru Andrée har nämligen sitt ursprung i just Alsace där hon var den enda barnet i familjen. Hennes kärlek till sitt ursprung gjorde att familjen Trapet utan att tveka tog över dessa ägor från Andrées föräldrar och lät en av sina söner ta över rodret. Känslan för familjeplikt växte sig snart till en passion som yttrar sig i viner med superb renhet i frukten, hög densitet och balans som mynnar ut i delikata runda viner. Man är medlemmar i Renaissance des Appellations som grundades av Nicolas Joly. Det är en grupp för vinmakare som hängivit sig åt att skapa viner med stor ursprungstypicitet och hög kvalitet enligt strikta organiska/biodynamiska tillvägagångssätt såväl i vingården som i vineriet.

Här producerar familjen vinerna Schoenenourg Riesling Grand Cru, Schlossberg Riesling Grand Cru, Sporen Riesling Grand Cru, Sporen Gewürztraminer Grand Cru, Sonnenglanz Pinot Gris Grand Cru, Sonnenglanz Gewürztraminer Grand Cru, Beblenheim Riesling, Beblenheim Gewürztraminer, Riquewihr Riesling, Riquewihr Gewürztraminer, Ox Auxerrois, Ambre Gewürztraminer Macere, Chapelle 1441 och Crémant d’Alsace.

Sedan sönerna allt tydligare intåg på gården står det klart att de törs pusha gränsen ännu lite längre än sin far och mor. The Wine Advocats  William Kelley kallar intåget av sönerna en energiboost för familjeegendomen när han skriver ”Energized by the increasing involvement of his sons, a viticultural revolution is underway”

2022 Kientzheim Riesling kommer från en vingård som planterades av André Trapets föräldrar för cirka 30 år sedan. Den 0,5 hektar stora vingården definieras av sin granitrika jordmån. I sin ungdom är vinerna intensivt blommiga med stor citrusdominans, medan de med ålder bjuder på mjuka honungstoner och en stenig mineralitet. Ett högklassigt exempel på Alace riesling när det är som allra bäst och en sann ambassadör för såväl druva, ursprung och årgång. Ren, klassisk och sömlös utan vassa kanter – balansen är utsökt och i sann Trapet-anda. Enbart 2500 flaskor görs årligen.

Nyfiken på att läsa mer om årgången? Se vår årgångsguide här!

Vinexperternas omdömen

WineTable, Pär Strömberg (204-09-05): ”Från biodynamiska Bourgognegiganten Trapets Alsaceprojekt med syrlig nos av gula plommon, krikon, jäst och boket äpple. Smaken är driven av mörk gul mogen frukt, naturliga jästtoner och stenig mineralitet. Ett stråk av örtighet avrundar i ett torrt balanserat samklang med naturen. Stökigt säger någon, energiskt säger en annan.”

Vinbanken, Christian Stojkovic (2024-09-03): ”Rik och laddad Alsace med varmt mogen frukt av äpplen, persika, apselsinskal mandlar, bra syra, vibrerande mineraler och bra balans. En komplex djup och bra riesling som får struktur av bra syra och fina mineraler.”